Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Идеи: как да превърнем малкото жилище в уютен и красив дом

Използвайте светли тонове

Използвайте светли тонове

Първият трик, който е добре да използвате са стените в светъл цвят. Много хора си мислят, че щом става въпрос за светли стени се има предвид бял цвят, но това е далеч от истината.

 • Светлите тонове са също толкова разнообразни, колкото и тъмните. Те създават илюзията за повече пространство.
 • Може да заложите на светло бежово, жълто, синьо, сиво или розово. Нюансът е изцяло ваш избор.
 • Ако пък мислите, че светлите стени са прекалено скучни, инвестирайте в красив диван в крещящ цвят, който ще бъде акцента в стаята.
 • Красиви картини и фотографии по стените също са добър начин да разнообразите пространството.

Естествена светлина – чудесен помощник при малките пространства

Естествена светлина - чудесен помощник при малките пространства

Ако сте в процес на избиране на апартамент, следващия ни съвет би ви помогнал доста в избора. Дори пространството да е малко, ако има високи прозорци и достатъчно естествена светлина, нямате никакъв проблем. Светлината също създава илюзията за повече пространство.

 • Дори прозорците ви да не са от пода до тавана, има един малък трик, който може да оптимизира пространството още повече. Това са дългите завеси. Монтирайте корниза на тавана и оставете завесите ви да се спускат до пода. Така не само прозорците ви ще изглеждат огромни, но и самата стая ще ви се струва по просторна.
 • Използването на вертикални орнаменти също ще допринесе за оптическото разширяване на стаята. Ако ги включите в пердета или завесите, със сигурност няма да съжалявате.

Спестяващи пространство мебели

Спестяващи пространство мебели

В днешно време могат да се намерят всякакви мебели. Дизайнерите са станали толкова креативни, че е почти невъзможно да не успеете да намерите точно това, което търсите. Спестяващите пространство мебели навлизат все повече и повече в магазините.

 • Най-разпространени, а и със сигурност най-нужни за едно малко пространство са разпъващите се дивани. Такива, които вечер се превръщат в легло са много удобни за малките апартаменти. Чудесно решение са, когато се налага да настаните гости с преспиване.
 • Рафтове, монтирани на стената също спестяват място, но в същото време оптимизират пространството. А и дават допълнителна площ за поставяне на всякакви предмети – декоративни елементи или книги.
 • Малките маси са добър избор за всеки дом. Те са компактни, но в същото време много стилни. Не заемат много място, но пък вършат много добре своята функция.

Разделяйте пространството

Разделяйте пространството

Дори апартаментът ви да се състои само от една стая, има начин как да обособите различните „стаи“. По този начин ще имате възможността да обособите няколко къта с различно предназначение.

 • Ако кухнята и дневната ви са една стая е добра идея те да бъдат разделени с малък барплот или кухненски остров. Дори различната подова настилка би свършила работата. В повечето случаи за кухня са по подходящи плочки, докато в дневната може да се ползва паркет. Така ще обособите две отделни „стаи“, които просто споделят пространство.
 • Ако пък живеете в студио апартамент, разделението между кухня/дневна и спалня може да стане както със красива секция или полица за книги, така и с красиви завеси, висящи от тавана до пода.
 • В случай че имате нужда от обособяване на домашен офис, съвсем спокойно може да го позиционирате в хола. Отделете го с етажерка или параван от дневната.
 • Спалнята и дневната също може да бъдат в една стая. Стига това да не ви притеснява, разбира се.

Малките апартаменти са истинско предизвикателство за техните собственици. С много въображение и малко старание обаче всяко жилище може да се превърне в истинско бижу.

Вижте още

Хората да бъдат заселвани в къщички за птици, предлагат архитекти от Швеция

ivan

Най-известните сгради в Москва и псевдоруският архитектурен стил(СНИМКИ)

leni

Първият златен хотел в света бе открит в Ханой (СНИМКИ)

Напишете коментар