Invest Build Media
Туризъм и Екология

Германски медии отбелязват бума на туризма в България

Германски медии, цитирани от агенция Фокус, отбелязаха засилен интерес на чужденците към плажовете на България.

По-евтина от Ибиса и по-сигурна от Египет и Турция. Така германският телевизионен канал ZDF обяснява причините, поради които туристите избират да почиват в България. А през настоящата година черноморската държава се надява на най-добрия си летен сезон от падането на Желязната завеса насам, за който ще допринесат не само германските, но и руските туристи.

„Имаме най-доброто полугодие от политическите промени през 1990 г. насам“, похвали се министърът на туризма Николина Ангелкова в София. До голяма степен това се дължи на ръста на почиващи от Германия – само през юни страната са посетили 120 хил. германци. В сравнение с данните за същия период от 2015 г. се отбелязва внушителен ръст от 65 %. За цялата 2015 г. в България са пристигнали общо 825 хил. германски туристи, показват данните от София. Важна роля играят също и руснаците.

„Върнахме руските туристи“, отбеляза Ангелкова. През май броят им се е увеличил с над една пета в сравнение с предходния месец. За това има също и политически причини: месеците на напрежение между Москва и Анкара отдръпна руснаците от почивки в Турция. Египет – друга любима дестинация за гражданите на Руската федерация, загуби голяма част от тях след свалянето на руския самолет над Синайския полуостров.

Deutsche Welle нареди България в своеобразна класация на държавите, които с основание може да се определят като победителки от лятото на 2016 г. Медията постави страната ни редом до Гърция, която отчита рекорден брой посещения от 27 млн. чуждестранни туристи . По данни на Министерството на туризма в София България се радва на най-силния си сезон от поне десет години. Медията също отбелязва забележителния интерес на германските граждани към страната.

Авторитетното германско списание Der Spiegel коментира, че България, най-бедната държава от Европейския съюз, се радва на необичайно висок интерес на туристите. Опасенията от нови терористични атентати и политическа турболенция предизвикаха истинска туристическа буря. И докато държави като Турция, Египет и Тунис – доскоро популярни сред почиващите – отчитат значителен спад в сектора, то за Испания, Италия, Гърция и Португалия летният сезон достигна рекордно силни стойности.

Благодарение на сигурното си положение и изгодните цени черноморската държава отбелязва истински щурм на чуждестранни туристи. Най-популярни сред почиващите са курортите в Бургаския залив, където се намира и четвъртият по големина град в България. Районът е любим предимно за младите хора, за които почивката в балканската страна излиза по-изгодна от тази в Ибиса. Алтернативата е Слънчев бряг, изобилстващ с клубове и дискотеки, в които цените на бирата и спиртните напитки са изключително ниски, в сравнение с другите европейски държави.

Туризмът е важен фактор в най-бедната държава-членка на Общността. Приходите от него за 2015 г. възлизат на 10,5 млрд. лева, а в бранша са заети 338 хил. души. „Надявам се, че ще продължим с това темпо, така че да можем да постигнем най-успешната година за българския туризъм“, заяви българският министър на туризма Николина Ангелкова. Съгласно официалните данни през 2015 г. България е била посетена от 7,1 млн. туристи. През първите шест месеца на текущата година вече има 3,1 млн. чужденци, които са дошли в балканската страна.

Вижте още

Още над 1,6 млн. лв. ще отидат за реклама на България като туристическа дестинация

ivan

Collider Activity Centre

admin

Ще има софтуер за подаване на документи за категоризация на местата за настаняване и хранене

ivan

Напишете коментар