Invest Build Media
Туризъм и Екология

Германски медии отбелязват бума на туризма в България

Германски медии, цитирани от агенция Фокус, отбелязаха засилен интерес на чужденците към плажовете на България.

По-евтина от Ибиса и по-сигурна от Египет и Турция. Така германският телевизионен канал ZDF обяснява причините, поради които туристите избират да почиват в България. А през настоящата година черноморската държава се надява на най-добрия си летен сезон от падането на Желязната завеса насам, за който ще допринесат не само германските, но и руските туристи.

„Имаме най-доброто полугодие от политическите промени през 1990 г. насам“, похвали се министърът на туризма Николина Ангелкова в София. До голяма степен това се дължи на ръста на почиващи от Германия – само през юни страната са посетили 120 хил. германци. В сравнение с данните за същия период от 2015 г. се отбелязва внушителен ръст от 65 %. За цялата 2015 г. в България са пристигнали общо 825 хил. германски туристи, показват данните от София. Важна роля играят също и руснаците.

„Върнахме руските туристи“, отбеляза Ангелкова. През май броят им се е увеличил с над една пета в сравнение с предходния месец. За това има също и политически причини: месеците на напрежение между Москва и Анкара отдръпна руснаците от почивки в Турция. Египет – друга любима дестинация за гражданите на Руската федерация, загуби голяма част от тях след свалянето на руския самолет над Синайския полуостров.

Deutsche Welle нареди България в своеобразна класация на държавите, които с основание може да се определят като победителки от лятото на 2016 г. Медията постави страната ни редом до Гърция, която отчита рекорден брой посещения от 27 млн. чуждестранни туристи . По данни на Министерството на туризма в София България се радва на най-силния си сезон от поне десет години. Медията също отбелязва забележителния интерес на германските граждани към страната.

Авторитетното германско списание Der Spiegel коментира, че България, най-бедната държава от Европейския съюз, се радва на необичайно висок интерес на туристите. Опасенията от нови терористични атентати и политическа турболенция предизвикаха истинска туристическа буря. И докато държави като Турция, Египет и Тунис – доскоро популярни сред почиващите – отчитат значителен спад в сектора, то за Испания, Италия, Гърция и Португалия летният сезон достигна рекордно силни стойности.

Благодарение на сигурното си положение и изгодните цени черноморската държава отбелязва истински щурм на чуждестранни туристи. Най-популярни сред почиващите са курортите в Бургаския залив, където се намира и четвъртият по големина град в България. Районът е любим предимно за младите хора, за които почивката в балканската страна излиза по-изгодна от тази в Ибиса. Алтернативата е Слънчев бряг, изобилстващ с клубове и дискотеки, в които цените на бирата и спиртните напитки са изключително ниски, в сравнение с другите европейски държави.

Туризмът е важен фактор в най-бедната държава-членка на Общността. Приходите от него за 2015 г. възлизат на 10,5 млрд. лева, а в бранша са заети 338 хил. души. „Надявам се, че ще продължим с това темпо, така че да можем да постигнем най-успешната година за българския туризъм“, заяви българският министър на туризма Николина Ангелкова. Съгласно официалните данни през 2015 г. България е била посетена от 7,1 млн. туристи. През първите шест месеца на текущата година вече има 3,1 млн. чужденци, които са дошли в балканската страна.

Вижте още

Нов данък може да оскъпи туристическите нощувки в Гърция

ivan

В Амстердам отвори врати бар за избиване на махмурлук

admin

5 места в Канада, където може да направите невероятни снимки

leni

Напишете коментар