Invest Build Media
Имоти и строителство Туризъм и Екология

В Катар: Ще посрещат гостите на Световното в плаващи хотели

Катар разполага с 27 000 хотелски стаи към есента на 2019 г., показва неотдавнашен доклад. Това обаче оставя съществен недостиг, тъй като за Световната купа през 2022 г. FIFA изисква минимум 60 000 хотелски стаи за настаняване на гости.

За да се запълни недостигът, полупотопяем кораб ще транспортира 16 идентични, предварително сглобени, плаващи луксозни хотели до Катар в началото на 2021 г. Два по два, четириетажните хотели ще бъдат предварително сглобени в корабостроителница и ще доплават до полуостровната страна. Хотелите с уникален дизайн ще бъдат разположени на брега на остров Кетайфан, фен зона в близост до международния стадион в Катар Lusail. Те ще осигурят общо 1616 допълнителни хотелски стаи в района, където ще се проведе Световната купа от 21 ноември до 18 декември 2022 г, пише Yahoo Finance.

„Това е първият случай, когато плаващите недвижими имоти са били използвани като временно решение за нуждите на настаняване в този мащаб“, казва Микаел Хедберг, главен изпълнителен директор на Admares, базираната във Финландия компания за алтернативно строителство на недвижими имоти, която е наета да построи временните хотели, заедно с международни инвеститори.

Строежът на хотелите създава минимално екологично въздействие и дава висока енергийна ефективност – плюс, сградите са със слънчева енергия, каза Хедберг в ексклузивно интервю.

Проектирани от финландската архитектска компания Sigge Architects, хотелите ще осигурят четиризвездно хотелско изживяване. Цената на нощувката не е оповестена, но хотелите ще предложат „разумна цена“ за престой в рамките на Световната купа. По време на Световното първенство по футбол през 2018 г. Русия ограничи цените на хотелите до 8 355 долара на нощ, сочат доклади. В момента пакетите за престой в хотел за Световната купа 2022 в Катар варират от 1500 долара на нощ до над 3000 долара на нощ, според уебсайтовете за спортни пътувания.

Всеки хотел със 101 стаи ще има бар и ресторант с външна тераса на приземния етаж, каза Хедберг.

Хотелите ще бъдат собственост на инвеститори, а след Световното първенство ще бъдат прехвърлени в други градове – много европейски и южноамерикански градове вече са изразили интерес, каза Хедберг.

„След Световното първенство хотелите могат да бъдат разположени на всяко крайбрежно място, където водата е дълбока поне 4 метра“, обясни още той.

Хотелите са част от усилията на Катар за развитие на туризма. Те са част от подготовката за Световното първенство през 2022 г., което за първи път ще се проведе в Близкия изток.
снимка: Admares, източник: economic.bg

Вижте още

1669 сгради са санирани по програмата за енергийна ефективност

ivan

Регионалното министерство поставя приоритет върху пътищата в Северна България

ivan

Инфраструктурни проекти за близо 380 млн. лв. се изпълняват във Варна

ivan

Напишете коментар