Invest Build Media
Туризъм

Градчето, в което всички живеят под земята

В южната част на Австралия, в средата на пустинята Виктория, се намира миньорският град Кубър Педи, който на езика на аборигените означава „хралупата на белия човек“. В тези части топлината от 50 градуса е нормална. Както и честите пясъчни бури. Затова гражданите, повече от две хиляди души, живеят в къщи, изкопани в земята. Освен това, в подземната част на града можете, без да се издигате на повърхността, да отидете да пазарувате, да плувате в басейн, да отидете на църква или дори на гробището.

Възниква логичен въпрос: какво правят хората там? Да не са загубили опалите и усилено да ги търсят. Почти една трета от световните запаси на този минерал, който е високо ценен от бижутерите, са концентрирани в недрата на земята в околностите на Кубър Педи.

Добивът на опал е започнал тук през 1915 г. и хората бързо осъзнават, че е възможно да избягат от жегата лесно: да не се появяват на повърхността и да живеят в изкопаните мини. В подземното жилище оптималната температура се поддържа от само себе си – целогодишно около 22 градуса по Целзий.

В момента копаенето на мини на територията на града е забранено, затова много жители са се преместили в традиционни къщи с всички удобства. И пазят климатиците си от повреди като зеницата на очите си. Но има мнозина, които остават верни на традицията. Техните “землянки” са доста удобни – имат ток, вода, канализация.

В Кубър Педи се срещат два вида оформление на подземните апартаменти: естествено и модерно. При естественото, целият завършек се ограничава до факта, че стените и таванът са покрити със специален разтвор, така че да не се ронят.

А ако собствениците изберат модерния вариант, тогава след оформянето на стаята, тя се обшива със суха мазилка. Изглежда почти като обикновен апартамент, но само без прозорци.

Декорацията на някои къщи е доста богата – продажбата на опали носи добри пари.

Вижте още

Туризмът у нас дава стимул на пазара на ваканционни имоти

ivan

Разходка из небето на България показва страната ни отвисоко

admin

Хората пътуват до летище София с друг транспорт и по-малко с метрото

ivan

Напишете коментар