Invest Build Media
Туризъм и Екология

Маргарита Попова откри Огнения Дунав

Кметът на Тутракан прави рибена чорба на Румънеца и Енчев, а Джо Лин Търнър от Рейнбоу обеща да се върне

 

„Спокойно можем да наречем Тутракан – малката културна столица на Дунав, защото освен величествените залези, историята, традициите и духа, с които този прекрасен град  очарова, точно тук, се провеждат забележими фестивали и емоционални събития, благодарения на които се предава положителния дух на тутраканци, и се събират хора от цяла България и отвъд границите и” – с тези думи кмета на Община Тутракан, д-р Димитър Стефанов, откри фестивала Огненият Дунав. До него на сцената бе и вицепрезидента Маргарита Попова, която бе специален гост на събитието.

Наско от БГ радио, който бе водещ на фестивала, сподели пред публиката, че е запленен от красотата и колоритността на крайдунавския град.

Четиридневната програмата на фестивала бе изключително забавна и интригуваща и хиляди присъстващи не пропуснаха и минута от нея.

В първата вечер жители и гости на град Тутракан, станаха свидетели на една вълнуваща и изключителна постановка „Зорба гъркът” от Микис Теодоракис, на Софийската опера и балет.

Следващият ден публиката се заплени от вълшебството на  цветния спектакъл „Огнени песни и танци край Дунав”. Всяка година международното участие на фолклорните състави  е разнообразно. В тазгодишният спектакъл освен ТФ ”Дунавска младост” от Тутракан, участие взеха състави на Гърция, Чили и Казахстан.

След тази феерия от красота в изминалите два дни,  вече на голямата сцена, на Кейова стена, в прекрасния крайдунавски парк на Тутракан и пред  величествения залез над Дунав, гостите се насладиха  на концерт на големия рок изпълнител Кен Хенсли, група Deep Violet и шоу програма на Румънеца и Енчев.

В четвъртия ден бе  кулминационния завършек на фестивала „Огненият Дунав”. Над 10 000 души се забавляваха  с богата програма и множество състезания, конкурси, демонстрации  като състезание по греда над вода, воден слалом, спортен риболов, демонстрация с високоскоростни моторни лодки и други…

Една от големите атракции бе приготвянето на рибена чорба, в която по традиция премериха сили кметовете на Тутракан и Кирноодж от съседна Румъния, а накрая Румънеца и Енчев дегустираха.

Сцената на Огнения Дунав  бе завладяна с магнетичното присъствие и изключителен глас на  Стефан Рядков, невероятните изпълнения на група „Конкурент“ и  група „Еридан“ с неповторимия Джо Лин Търнър, който призна пред кмета д-р Димитър Стефанов, че е силно очарован от публиката на Тутракан и ще се върне отново и отново.

По традиция цялата тази красота и емоционално зареждащи събития завършват със спектакъл от звук, светлина и илюминационни ефекти.

Така Петото юбилейно издание на „Огненият Дунав” завърши под звуците на Catch The Rainbow и остави размечтани почитателите на хубавата музика и преживявания за догодина.

Снимки: община Тутракан

Вижте още

Работодатели са против махането на търговските обекти от плажовете

ivan

Ще обявят ли ,,Св.София“ за джамия?

viktoria

В село Орешак се провежда панаир на занаятите за Голяма Богородица

admin

Напишете коментар