Invest Build Media
Туризъм и Екология

Заедно с Гърция водим туристи от Далечния изток

Туристи от далечни пазари като Япония, Китай, САЩ и Индия ще привлича страната ни съвместно с Гърция. Върху това вече работят министерствата на туризма в София и Атина. Решението бе взето на 1 август, когато в рамките на междуправителственото заседание бе подписана Съвместна програма за действия в сектора за периода 2016 – 2018 г.

Екипът на министър Николина Ангелкова изпрати вчера писмо за сформиране на работна група между двете туристическите министерства. През септември тя ще избистри общата стратегия за ръст на гостите. От българска страна в групата участват експерти от различните дирекции като маркетинг, туристическа политика и проекти. На първото заседание на комисията ще бъде решено председателството й, както и механизмът за вземане на решения.

Отсега е ясно обаче, че основният акцент, с който ще привличаме този тип туристи ще е културно-историческият и поклонническият туризъм. Манастирите и църквите от двете страни на границата и сега са сред най-посещаваните обекти при разменените гостувания. Общата православна традиция обуславя и възможността да се групират обекти у нас и в Гърция в общи пакети.

Освен за далечните дестинации такива екскурзии по родните светини и тези на съседите ни биха били интересни и за руския пазар, категорични са от бизнеса. Очаква се програмата на двете правителства да започне да дава реални резултати още през март догодина.

Координирана реклама от двете страни на границата, която да има и по-голям ефект за увеличаване броя на гостите в двете държави, ще е още едно от ключовите решения на работната група през септември. Целта на програмата е да разшири крилата на сезона. През последните години силните месеци през лятото като юли и август са предшествани и следвани от сравнително рехава запълняемост.

Ако искаме да увеличим приходите и да отбележим ръст, задължително трябва да се разшири сезонъ, така че май, септември и октомври курортите ни да са също пълни, категорични са от бизнеса. По подобен начин стои и въпросът за зимния сезон.

Комбинирането на различни видове туризъм като балнео, спа, лечебен, културно-исторически, религиозен, еко, винен, ловен, голф са решението на този проблем, повтаря от години браншът. Той отдавна алармира, че гости от тези дестинации биха посетили държавата ни не самостоятелно, а като част от пътуване, което включва и комшиите ни. Причината е, че при такъв труден и дълъг воаяж туристите държат да видят максимално много атракции от различни държави. Бизнесът и сега предлага такива пакети, но без да има държавна подкрепа.

Вижте още

Тортата „Гараш“ е създадена от австро-унгарец в Русе

ivan

Експерт твърди, че ретро коктейлите ще се върнат на мода това лято

ivan

Зимен релакс на открито: места в България с топли минерални басейни

leni

Напишете коментар