Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Живот натясно, но с размах

Минималистичните жилища в големи градове все по-рядко са изключение, а архитекти и дизайнери все по-често проектират капсули за живеене. Полският дизайнер Шимон Ханчар е един от тези, които доказват, че площта е относително понятие, стига да я използваш разумно.

И като пример прави собствена квартира от 13 кв. м. в центъра на Вроцлав. С уговорката, че става дума за млад човек, който изкарва по-голяма част от времето си в офиса, не е семеен и не е любител на кулинарните шедьоври. Пък и защо да не опита подобен експеримент, след като великият архитект Льо Корбюзие е изкарвал добре част от времето си в станалата световноизвестна вила „Кабанон“ с площ 15 кв. м.

Ханчар е имал на разположение в стара сграда с 2 квадратни метра по-малко от легендарния французин и е успял да разположи там спалня, гардероб, тоалетна и душ, бюро, пералня, миникухничка, хамак и велосипед. Всеки сантиметър е използван ефективно, като е усвоено и вертикалното пространство. Главната заслуга за това е на 3-метровия таван.

Минижилището е разделено на две части. В едната е многофункционалният блок, в който се намират кухничката, тоалетната и гардеробът. В него има място освен за дрехи, също за пералнята. Отгоре е спалнята, до която се стига по стълба. В останалата част има шкаф, малка сгъваема маса, която служи за бюро, хамак и велосипед, закрепен за стената.

От прозореца влиза достатъчно естествена светлина, което заедно с белия цвят в интериора визуално разширява квартирата на Ханчар.

13sqm-by-Hanczar-01 13sqm-by-Hanczar-02 13sqm-by-Hanczar-03 13sqm-by-Hanczar-04 13sqm-by-Hanczar-05 13sqm-by-Hanczar-06

Вижте още

„Парк Македония“ на „Спаси София“ ще търси подкрепа от общинския съвет

admin

Телефонната палата ще става музей, Божков вече официално е собственик

ivan

Главният архитект на София обеща цялостна схема на града с велоалеи

admin

Напишете коментар