Invest Build Media
Инвестиции

Къде са най-ниските наеми на магазини?

След период на плавен ръст на цените, наемите в търговските центрове в София, за магазин с добра локация и площ около 100-150 кв. м, достигат 40 евро/кв. м към края на 2019, като  очакванията са възходящият тренд да продължи.

В Пловдив наемите за обекти със сходни параметри са около 30 евро/кв. м, а във Варна – 32 евро/кв. м. Най-ниски са наемните цени в Бургас – около 26 евро/кв. м. 

Това показват данните на консултантската компания „Cushman & Wakefield Forton“.

„Очаквам продължаващият ръст на цените да бъде все по-тясно обвързан с оптимизация на пространствата – реновиране на общите части, както и други промени за подобряване на облика и средата в шопинг центровете.

Това е и добър инструмент за разширяването на клиентската база и  микса от наематели“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в „Forton“.

Основните търговски улици в столицата обаче и в някои от големите градове надвишават доста средните цени. Към последното тримесечие на 2019 г. офертните нива за магазин с площ 100-150 кв. м за моден бранд на булевард „Витоша“ в столицата са около 60 евро/кв. м с очаквания в краткосрочен план леко да се повишат.

istock

Въпреки по-високите наемни цени, те остават предпочитани локации за най-ключовите обекти на съответната верига магазини, (flagship stores), кафенета и ресторанти.

Общото предлагане на търговските площи достигна 810 700 кв. м в цялата страна, показват още данните на консултантската компания. Това се случи след откриването на нов шопинг център във Варна и обновяването на някои площи във водещи молове в столицата.

„През изминалата година бяха завършени няколко проекта, стартирали преди 2-3 години. Заедно с преструктурирането на съществуващи шопинг центрове, новите търговски площи достигнаха обем, съпоставим със стойностите през 2010 г.

Това засили търсенето и активността на наемния пазар. Благодарение на добрите резултати през годината и оптимистичните нагласи на търговците за дългосрочно развитие, все повече наематели обмислят или вече планират позициониране и в редица регионални градове“, посочи Граматиков.

Най-бързо развиващите се обекти са тези за бързооборотни и спортни стоки, дискаунт магазините за дрехи и дрогериите. Освен вече присъстващите брандове, разширения има при някои нови на брандове.

istock
istock

Пазарът на индустриални имоти в София през 2019 г. приключи с висок обем нови площи поради пускането на няколко по-мащабни проекта. Новозавършените проекти достигнаха 190 000 кв. м, надхвърляйки средните стойности за последните години.

Към края на 2019 делът на незаетите площи се задържа до едва 1-2%. Това, в комбинация с добрите показатели на търговските, логистичните и куриерски компании, води до увеличаване на интереса към изграждане на площи за логистика и дистрибуция“, каза Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в компанията.

Модерни логистични площи под наем се предлагат при наемни нива около 3.8 евро/кв. м за проекти в процес на изграждане за площи над 10 000 кв. м и около 4 евро/кв. м за среден размер помещения. Очакванията са цените да останат на тези равнища през следващите месеци.

 

снимки: iStock/

Вижте още

В българските градове са вложени над 600 млн. лв. и поне още толкова предстоят да бъдат инвестирани до 2020 г.

admin

МВР ще оскъпи специалните автомобилни номера, имало голямо търсене

ivan

Форумът NEXT DIFI 2017 показа дигиталните предизвикателства пред финансовия свят

ivan

Напишете коментар