Invest Build Media
Туризъм

Чуждите туристи може да надхвърлят 10 милиона до края на годината

Над 10 милиона чуждестранни туристи може да посетят България до края на годината, прогнозира пред БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Само през август страната ни са посетили рекордните два милиона туристи. Българският туризъм печели заради изгодните цени и геополитическите фактори, заяви експертът.

„Египет затвори за туристи, Тунис отблъсна туристи, Турция губи 15 милиона туристи. Франция и Белгия имат десет процента спад от началото на годината, което прави над десет милиона туристи“, подчерта Драганов.

По думите му след преврата в Турция в средата на юли, българите масово са отменили резервациите си. „Може би това ще доведе до 30 процента по-малко българи в Турция към края на годината. В числа това означава някъде около триста хиляди по-малко, докато ние имаме малко над милион българи, които годишно нормално ходят в Турция.“

Според Драганов българите все повече избират кратки почивки за около три дни, но ги правят по-често през годината. Средната цена на едно пътуване на българин в България е 245 лева, а за пътуванията в чужбина отделяме около 500 лева:

Богатството, което имаме в България е огромно, познаването на това богатство е култура, а културата прави живота по-дълъг. Колкото повече един човек знае за заобикалящия го свят, той е живял повече от всеки друг, който е живял 110 години, но не знае тези неща.

Възхищавам се на онези българи с евтини автомобили с изтъркани гуми и смачкани обувки, видимо небогати хора, които обичат, знаят, показват на децата си баирите на Перперикон и изоставени черкви, сподели още Румен Драганов.

Като цяло българите правят късни резервации и късно взимат решения накъде да пътуват за разлика от чуждестранните туристи, които година по-рано резервират с 30%-но намаление, отчитат още от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов обобщи: „Наблюдавам от много дълги години, че българинът не умее да си прави сметката по начина, по който я прави германецът, англичанинът и всеки друг.“

Вижте още

Единственият подземен музей в България

leni

Два плажа в Приморско и край Варна се сдобиха с концесионери

ivan

Заличават се 24 туроператора от Националния регистър

ivan

Напишете коментар