Invest Build Media
Туризъм и Екология

Чуждите туристи може да надхвърлят 10 милиона до края на годината

Над 10 милиона чуждестранни туристи може да посетят България до края на годината, прогнозира пред БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Само през август страната ни са посетили рекордните два милиона туристи. Българският туризъм печели заради изгодните цени и геополитическите фактори, заяви експертът.

„Египет затвори за туристи, Тунис отблъсна туристи, Турция губи 15 милиона туристи. Франция и Белгия имат десет процента спад от началото на годината, което прави над десет милиона туристи“, подчерта Драганов.

По думите му след преврата в Турция в средата на юли, българите масово са отменили резервациите си. „Може би това ще доведе до 30 процента по-малко българи в Турция към края на годината. В числа това означава някъде около триста хиляди по-малко, докато ние имаме малко над милион българи, които годишно нормално ходят в Турция.“

Според Драганов българите все повече избират кратки почивки за около три дни, но ги правят по-често през годината. Средната цена на едно пътуване на българин в България е 245 лева, а за пътуванията в чужбина отделяме около 500 лева:

Богатството, което имаме в България е огромно, познаването на това богатство е култура, а културата прави живота по-дълъг. Колкото повече един човек знае за заобикалящия го свят, той е живял повече от всеки друг, който е живял 110 години, но не знае тези неща.

Възхищавам се на онези българи с евтини автомобили с изтъркани гуми и смачкани обувки, видимо небогати хора, които обичат, знаят, показват на децата си баирите на Перперикон и изоставени черкви, сподели още Румен Драганов.

Като цяло българите правят късни резервации и късно взимат решения накъде да пътуват за разлика от чуждестранните туристи, които година по-рано резервират с 30%-но намаление, отчитат още от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов обобщи: „Наблюдавам от много дълги години, че българинът не умее да си прави сметката по начина, по който я прави германецът, англичанинът и всеки друг.“

Вижте още

Безопасни ли са туризмът и отсядането в хотели по време на пандемия?

viktoria

Несебър посреща празника си с богата музикална програма и светлинно шоу

admin

Арестуваха чилиец, който унищожил статуя на Великденските острови

leni

Напишете коментар