Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Петте технологични гиганти загубиха 238 млрд. долара само за ден

Акциите на технологичните гиганти бяха ударени в понеделник, след като случаите на заразени с коронавирус скочиха и това поднови опасенията от забавяне на глобалната икономика, предава CNBC.
Apple, Facebook, Amazon, Microsoft и Alphabet (компанията майка на Google) – петте най-скъпо струващи американски компании по пазарна оценка – колективно загубиха над 238 млрд. долара от капитализацията си. Технологичните гиганти съставляват близо една пета от стойността на S&P 500, който затвори с 3.4% надолу вчера, записвайки най-лошото си дневно представяне от две години насам.
Това се случва на фона на по-широк спад на борсата, причинен от епидемията от коронавирус, която започна да се разпространява все по-бързо отвъд Китай, достигайки страни като Южна Корея, Иран и Италия.
Понижението на американските акции в понеделник дойде след алармата „от най-високо ниво“, подадена от Южна Корея заради опасността от коронавируса. Италия също отчете рязко увеличение на регистрираните потвърдени случаи на заразени.
Подобният на грип вирус, наречен COVID-19, е засегнал близо 80 000 души в световен мащаб. Повечето от тези случаи са открити в Китай.
Apple има най-голямото присъствие в Китай от гореизброените пет американски гиганта. Компанията произвежда там някои от най-добрите си продукта и принудителното затваряне на фабрики в страната със сигурност ще се отрази на финансовите ѝ резултати в началото на 2020 г., а предупреждение за това вече бе отправено официално от компанията от Купертино.
Останалите технологични гиганти от САЩ са по-малко засегнати от случващото се в Китай, а Google и Facebook на практика дори отсъстват от азиатската страна. Те обаче също се оказаха поразени, а причината се корени в по-големия страх от ефекта на епидемията върху глобалната икономика.

Вижте още

Работодателите отказват да приемат 560 лв. минимална работна заплата

ivan

Имението „Невърленд“ на Майкъл Джексън бе продадено за 22 милиона долара

galia

Ръст на цените на имотите в София през първото тримесечие на 2017 г.

ivan

Напишете коментар