Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Още 500 млн. долара за финансиране събра Revolut

Британският финтех Revolut събра допълнителни 500 милиона долара от четвърти кръг на финансиране (серия D), доближавайки се до най-скъпо оценените компании в своя сегмент в света. Натрупаният капитал ще бъде вложен в засилване на продуктовото развитие на съществуващите пазари, разгръщане на банкови операции в Европа и увеличаване на ежедневната употреба на финтех платформата.
С новите 500 милиона долара общата сума, събрана от компанията, достигна 836 милиона долара. Последният кръг на финансиране оценява бизнеса на Revolut на 5.5 млрд. долара. Сега стартъпът струва около тройно повече от предишната си оценка от 1.8 млрд. долара, направена през пролетта на 2018 г.
Сегашният рунд на финансиране бе воден от базираната в САЩ компания за рисков капитал TCV, като участваха и редица съществуващи инвеститори. Новият капитал бе осигурен на фона на високото търсене и ангажираност на клиентите и силните финансови резултати на компанията през изминалата година. През 2019 г. Revolut увеличи ръста на клиентите си със 169%, докато броят на ежедневно активните потребители нарасна с 380%. Финансовите приходи на финтех компанията пък отбелязват ръст от 354% през 2018 г.
Както и конкурента си Monzo обаче, Revolut все още не е излязъл на печалба. Компанията отчете малко над 40 млрд. долара загуба за 2018 г., което е над двойно повече от тази през предходната година. Това се случва на фона на амбициозните планове за глобална експанзия.
Привлечените 500 млн. долара сега ще дадат възможност за фокус върху клиентското изживяване, споделят от Revolut. Капиталът ще бъде използван за укрепване на основните продуктови предложения по линия на вече съществуващите пазари. Акцент ще има върху разработването на продукти, които ще помогнат за ускоряване на ежедневното използване на Revolut акаунтите. Бъдещите планове на компанията включват лансиране на услуги за кредитиране на индивидуални и бизнес потребители, разширяване на спестовните сметки с висока лихва извън Великобритания, по-нататъшно подобряване на клиентското обслужване и разгръщане на банкови операции в цяла Европа.
Revolut ще се съсредоточи и върху развитието на своите Premium и Metal абонаментни планове. През изминалата година те се оказаха успешен поток от приходи за бизнеса, нараствайки със 154% през 2019 г. Premium и Metal акаунтите на Revolut включват разнообразни ползи за крайните потребители, като например неограничен достъп до превалутиране по реалния междубанков курс, достъп до салони в летища от цял свят, безплатна застраховка за пътуващи, както и платформа за търговия с акции без комисионна.
Финтех компанията ще продължи да инвестира в разширяване на работната си сила на множество места. В компанията вече работят над 2000 души, а през 2019 г. бяха направени и редица ключови назначения. Миналата година Revolut назначи Мартин Гилбърт, бивш изпълнителен директор на Standard Life Aberdeen, за председател на борда. Допълнително Каролин Бритън, бивш партньор „Одит“ в Deloitte, както и Брус Уолъс, бившият главен оперативен директор в Банката на Силициевата долина (Silicon Valley Bank), бяха също назначени за неизпълнителни директори.
„Мисията ни е да изградим глобална финансова платформа – единно приложение, където нашите клиенти могат да управляват всички свои ежедневни финанси. Тази инвестиция именно демонстрира доверието на инвеститорите в нашия бизнес модел. В бъдеще фокусът ни ще е върху разгръщане на банкови операции в Европа, увеличаване на броя на потребители, които използват Revolut като своя ежедневна сметка, както и стремеж към рентабилност. TCV има дълга история на подкрепящи основатели, които променят индустрията в световен мащаб, така че ние сме развълнувани да си партнираме с тях, докато се подготвяме за следващия етап от нашата мисия“, коментира Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut.

Вижте още

Цените на имотите в София скочили със 7-10%

ivan

Проучват за находища на злато край Хасковски минерални бани

admin

Въвеждането на тол-системата ще премахне недофинансирането в пътния сектор

ivan

Напишете коментар