Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Германски инвеститори питат дали ще има борба с корупцията в България

България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции въпреки продължаващите проблеми, за които инвеститорите алармират от години и които с години не се решават. Това заяви, цитиран от БТА, зам.-управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Кармен Щрук при представянето на резултатите от годишната анкета „Бизнес средата в България“.

Германо-българската индустриално-търговска камара провежда от 2005 г. година анкетата за бизнес средата в България сред своите членове. Допитването е проведено едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа.

Неефективната публична администрация, правната несигурност, неефективната борба с корупцията и престъпността, непрозрачността при обществените поръчки, както и липсата на политическа и социална стабилност, която води със себе си и до непредвидимост на икономическата политика са пречките, които за поредна година бизнесът изтъква и които поставят България на едни от последните места в Централна и Източна Европа.

Бизнесът има нужда от стабилност и предсказуемост и политическите турбуленции се отразяват негативно върху икономиката – това е мнението на 83 на сто от участниците, които смятат, че създалата се политическа криза в България с оставката на втория кабинет на премиера Борисов през ноември 2016 г. ще окаже негативен ефект върху икономиката.

Страната е в дъното на класацията и при оценката на качеството на професионалното и академичното образование.

България е на челни места сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа, в категориите „данъчната тежест“ и „цена на работната ръка“ – съответно първо и второ място.

На въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“ 90 процента от анкетираните фирми отговарят положително. За сравнение, в миналогодишното допитване 84 на сто от анкетираните са отговорили утвърдително на въпроса. Петдесет и девет процента от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. Прогнозите на 62 на сто от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, като само 6 процента очакват влошаване.

Общо 56 на сто са на мнение, че износът през 2017 г. ще се увеличи, от понижение се опасяват 3 процента. 47 на сто планират повече инвестиции през 2017 г., докато 41 на сто не очакват промяна. Близо половината планират да наемат нови служители, докато 7 на сто най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. За сравнение – през изминалата година увеличаване на персонала са планирали 39 процента, а съкращение – 9 на сто от запитаните. 42 процента искат въвеждането на еврото, 38 на сто са на противоположното мнение.

Вижте още

НАП: До 2 седмици започнете смяната на касовите апарати и софтуера

ivan

Министри обещаха да пазят Черно море от замърсяване

admin

92 българи са загинали при трудови злополуки у нас през 2018 г.

ivan

Напишете коментар