Invest Build Media
Туризъм и Екология

В Румъния: увеселителен парк на 100 метра под земята

В близост до Клуж-Напока – вторият по големина град на Румъния и неофициална столица на област Трансилвания, се намира една от най-старите солни мини в света.

Датираща от около 2000 години, Salina Turda работи в продължение на векове, преди да затвори през 1932 г.

Нейните огромни пещери са използвани за бомбоубежища по време на Втората световна война, а по-късно за съхранение на сирене.

След това огромната мина е подложена на огромно преобразуване, превръщайки се във футуристичен тематичен парк, разположен на повече от 100 метра под земята.

Първият поглед към вътрешността на Salina Turda спира дъха, обещава британският вестник Sun.

След спускане през поредица от тесни тунели, туристите се изкачват на висока платформа с изглед към главната пещера.

Размерът на пространството е просто невероятен, тъй като гледате от тавана през каскадни неонови светлини към оживения увеселителен парк, разположен на повече от 40 метра по-долу.

Ако сте достатъчно смели, можете да се разходите из периметъра на мината по ужасяващите й дървени съоръжения.

В противен случай можете да се насочите направо към панорамния стъклен асансьор, който ви отвежда до основния етаж. Той е само един, така че има вероятност да се наложи да изчакате на опашка.

Самият увеселителен парк е доста нискотехнологичен.

Предлага миниголф, билярдни маси, маси за пинг-понг, игрище за хандбал и боулинг. Любимо на феновете е 20-метровото виенско колело, което предлага една наистина невероятна гледка в древната румънска кариера.

Но центърът на мината е зашеметяващото му подземно езеро, до което се стига с поредния асансьор на около 120 метра под земята.

Там можете да преминете на малък остров, от където да наемете лодка, за да изследвате сами най-отдалечените части на лагуната и се възхищавате на „соления водопад“, който цъфти над главата ви.

Счита се, че уникалният микроклимат на Salina Turda носи ползи за здравето.

Въздухът в солената пещера има лечебни свойства, полезни за страдащите от астма, сенна хрема и други хронични състояния на кожата и дихателните пътища.

Идеята датира от 1800 г., когато полски лекар открива, че миньорите рядко страдат от белодробни проблеми. Необходими са обаче още изследвания, за да се установи дали спелеотерапията – или солната терапия, има някаква реална полза за здравето.

Известно е обаче, че румънските семейства водят децата си в Salina Turda, надявайки се, че влажните, антибактериални условия ще изчистят дихателните им пътища и ще засилят имунната им система.

До парка се стига най-лесно с кола, въпреки че автобуси също пътуват редовно от Клуж.

Вижте още

Варна влезе в категорията на круизните градове

admin

2,8 милиона туристи от Дунавския регион посетили България през 2018 г.

ivan

Зоопаркът във Виена отпразнува раждането на женска панда

admin

Напишете коментар