Invest Build Media
Туризъм и Екология

Повече от 800 наши сънародници не могат да се приберат в България

Около 850 български граждани в чужбина искат да се приберат в страната, а засега не могат. Това каза в предаването „Още от деня“ по Българската национална телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„От тях близо 50 души са туристи, а останалите живеят постоянно в друга държава, но искат в този момент да са в България“, обясни българският дипломат №1.

По думите ѝ правителството вече е изпратило няколко предложения към Турция в опит да се реши кризата на граничния пункт „Капитан Андреево“, където от дни има километрична опашка от тежкотоварни автомобили. Едно от тях вече си прилага. Това е обособяващият се в момента буферен паркинг в района.

Захариева разказа, че от постоянно живеещите в чужбина има такива, които са загубили работата си заради взетите мерки в борбата с разпространението на коронавируса. Други пък се чувствали по-спокойно в родината си. По думите ѝ до момента държавата е прибрала около 500 българи, които са поискали това.

Също така стана ясно, че по разпореждане на Захариева ръководителите на задграничните ни представителства ще поискат по изключение българските граждани да могат да се прибират у нас, дори ако документите им са изтекли. По отношение на държавите, които дадат съгласие, България ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Целта е да се облекчи пътуването в условията на пандемия.

Вижте още

БДЖ пуска атракционни влакове за 24 май

ivan

Вижте списък с рисковите за пътуване дестинации

leni

Най-приказните европейски градове по Коледа

leni

Напишете коментар