Invest Build Media
Туризъм и Екология

Може ли пандемията да сложи край на Airbnb?

През изминалото десетилетие приложението Airbnb, което свързва краткосрочните наематели с „уютните“ тавански помещения и петзвездни „преживявания“, се превърна в икономически кошмар за градове като Париж, Амстердам и Барселона, пише Bloomberg в свой анализ.

Увеличеното търсенето подхрани туристическия поток, а това предизвика недостиг на жилища за местните жители и оказа допълнително напрежение върху обществената инфраструктура. Много градове започнаха да налагат ограничения по отношение на краткосрочното отдаване под наем на апартаменти.

Сега всичко това изглежда е история.

Ако днес можехте свободно да се разхождате по най-известните градски улици, щяхте да видите как човечеството е спряло своя забързан ход.

Националните карантини и глобалните забрани за пътувания изпразниха оживени горещи точки като операта в Сидни, нощните пазари в Банкок, Лувъра в Париж и Колизеума в Рим.

Световните туристически места се затварят и екосистемата, която се развихри около тях, се разпада – включително Airbnb.

Апартаменти, които някога са отдавани на заможни туристи, сега отчитат спад на резервациите от 41% до 96%. Помещенията вече се предлагат в сайтове за дългосрочно наемане или се предлагат на здравни работници в знак на солидарност.

Според кмета на Париж в града има 100 000 празни и 100 000 жилища, които не са основни на собствениците им, а това подхранва усещането за социална несправедливост. Проучване на Airbnb в квартал в Лисабон, проведено между 2015 и 2017 г., установи, че е налице не споделена икономика, а буквално мания за купуване и отдаване под наем – 99% от краткосрочните наеми са през цялата година.

Дали обществото ще иска да се върне към това след Covid-19?

Докато домакините на Airbnb кандидатстват за финансова подкрепа, за да преодолеят кризата, може да помислят за бъдеще, което се очертава да е по-различно.

Посткоронавирусният туризъм и градският живот може да не се възстановяват толкова бързо или гладко, както след предишни бедствия като атаките на 11 септември в САЩ или SARS.

Вижте още

Половината хотели в страната свалят цените

leni

Българските пенсионери пътуват два пъти по-малко от европейските

admin

Обсъждат възможностите за здравен туризъм у нас

ivan

Напишете коментар