Invest Build Media
Туризъм и Екология

Големите събития на 2020, които се отложиха

2020 г. се оказа повече от изненадваща и то във всеки аспект от обичайния живот на хората. Заради извънредната ситуация бяха въведени строги ограничения за всички масови мероприятия, което засегна редица индустрии – на спорта, шоубизнеса, киното, модата и дори в религиозния живот.

Нека обаче погледнем по-ведро на нещата с надежда към момента, когато животът ще се върне в обичайното си русло, а отложените забавления ще ни донесат по-голямо удоволствие от всякога. Нова телевизия предлага списък с най-значимите събития, които да очаквате с нетърпение.

Олимпийските игри

Олимпийските игри, които трябваше да започнат по график на 24 юли в Токио, ще се отложат за догодина. Новите дати са 23 юли – 8 август 2021 г., а мястото на провеждането се запазва. Параолимпийските игри също се изместват за 24 август – 5 септември 2021 г.

Организаторите, макар и първоначално разтревожени, остават оптимисти за дългоочакваното събитие. Те се надяват, че в дългосрочен план загубите им от 2020 г. ще бъдат компенсирани от по-голям зрителски интерес догодина.

Всички държави, които щяха да изпратят свои представители, са уведомени. Все още никой не е анонсирал, че отложените Олимпийски игри ще попречат на някой спортист да участва, защото тази година е планирал да сложи край на кариерата си.

При всички положения обаче, решението на Международния олимпийски комитет не е било леко, защото никога в историята си игрите не са били отлагани. Те не са се провеждали единствено през периоди на война.

Евровизия

Извънредната ситуация не подмина и годишното музикално състезание Евровизия. То беше отменено, като следващото издание сигурно ще бъде през 2021 г. в Ротердам.

Организаторите все още не са оповестили допълнителни детайли. Всички държави посрещнаха новината с абсолютно разбиране, но това не спести разочарованието на изпълнителите.

Сред тях бе и представителят на България – младата и талантлива певица Виктория Георгиева. Песента, с която щеше да представи страната ни тази година – Tears Getting Sober, бе сочена за фаворит от експертите и букмейкърите, изследващи състезанието.

За съжаление, изпълнителите ще трябва да излязат с нови музикални предложения за догодина, но това не обезкуражи Виктория. Тя излезе от ситуацията по-мотивирана от всякога и обеща да работи още по-усърдно.

Всички спортни шампионати

Най-голямото разочарование за спортните фенове бе фактът, че всички значими турнири бяха отменени или отложени за неопределено време. Сред тях са Шампионска Лига, Лига Европа, Сезонът на NBA и Националната хокейна лига.

В резултат спортните клубове взеха решение да намалят възнаграждението на играчите, а добрата новина е, че никой професионален спортист не се възпротиви. Ситуацията бе възприета с разбиране от всички.

За съжаление обаче, отменянето на шампионатите има негативен ефект не само върху самите клубове, а и върху цялата индустрия, която е свързана с тях. Спортните канали, например, полагат сериозни усилия да компенсират ефирното си време.

Другите големи губещи са букмейкърите, чиято дейност е сериозно засегната. Освен дефицита на срещи, за които може да се залага, трябваше да бъдат спрени и алтернативните турнири за Fantasy Football.

Българските клиенти имаха достъп до такъв в сайта на букмейкъра Palms Bet, който предлагаше опцията да менажирате фентъзи отбори, чието представяне бе обвързано изцяло с реалните резултати на футболистите от Първа Футболна Лига.

Добрата новина е, че първенствата няма да бъдат отменени, а най-вероятно ще бъдат изиграни през по-късен етап от годината.

Наградите ТОНИ

Засега само отложени са и престижните театрални награди ТОНИ. Тяхното 74-то издание по план трябваше да се проведе на 7 юни в Радио Сити Мюзик Хол, Ню Йорк. Церемонията по връчването им обаче бе отменена заради извънредната обстановка.

Организаторите запазват позитивния тон, като обещават постиженията на „Бродуей“ да бъдат отпразнувани на по-късен етап тази година. Все още не е обявена алтернативна дата за събитието. За нея ще се мисли, когато ситуацията позволи театрите на „Бродуей“ отново да отворят врати.

Европейското първенство по футбол

Международният футбол пострада и защото бе отложено Европейското първенство. То трябваше да се проведе между 12 юни и 12 юли в 12 различни градове. На 17 март обаче УЕФА взе решение да го отложи за 11 юни – 11 юли 2021 г.

Градовете-домакини се договарят да си поделят финансовите загуби от непредвидените обстоятелства. Цялото футболно общество остана единно, а президентът на УЕФА Мишел Платини изтъкна, че замисълът на 60-ото издание на Европейското първенство по футбол е бил това да е сантиментално събитие, което да сплоти света на футбола по случай юбилея на турнира. Надеждите се, че това все пак ще бъде осъществено, а през 2021 г. нациите ще са по-силни и единни от всякога.

Международният Филмов Фестивал в Кан

Промени в графика се наложиха и по отношение на 73-ото издание на Международния Филмов Фестивал в Кан. Той трябваше да се проведе между 12 и 23 май, но бе отложен.

Първоначално организаторите прогнозираха, че тазгодишното събитие ще може да бъде проведено през юни или юли. Точният период обаче зависи от динамичната ситуация. Окончателното решение за това дали фестивалът ще бъде отменен или само отложен ще бъде взето на 15 април.

Междувременно, в средата на март Гранд Театър Луи Люмиер, където по традиция се постила червеният килим на бляскавия фестивал, се превърна временно в приют за бездомни граждани.

Великденските чествания

Заради забраната за провеждане на обществени мероприятия християнският свят също изпитва затруднения да отбележи предстоящите Страстна седмица и Великден.

Главата на Римокатолическата църква Папа Франциск обяви промени в празничния си график. В името на сигурността на вярващите, той ще отслужи традиционните литургии от базиликата „Св. Петър“ без присъствието на миряни. Светите литургии обаче ще бъдат излъчвани в реално време онлайн.

В България честванията на Великден също ще претърпят промени. Литургиите ще се провеждат на открито пред храмовете, а събралите се вярващи ще трябва да спазват нужното отстояние един от друг.

Други събития

С разбиране и отговорност приеха ситуацията и редица звезди от музикалната сцена. Повечето от тях взеха своевременно решение да отменят или отложат концертите си, макар че в някои от случаите ставаше въпрос за мащабни международни турнета. Сред изпълнителите са Майли Сайръс, Аврил Лавин, Джонас Брадър, Елтън Джон, Ролинг Стоунс, Камила Кабейо и др.

Дългоочакваните изяви на световния модем подиум също ще трябва да изчакат. Отложени са седмиците на Модата в Париж, Милано и Шанхай.

Макар плановете на целия свят да претърпяха драстична промяна, реакцията на извънредното положение по-скоро сплоти различните държави. Организаторите на изброените по-горе събития и на християнските чествания посрещат трудностите с увереност, че светът ще успее да преодолее кризата скоро и ще излезе по-силен отпреди. А чаканите с нетърпения мероприятия ще ни донесат по-голямо щастие, отколкото сме се надявали.

Вижте още

Предлага се да има консултативен съвет за дигитализация в туризма

ivan

Банско открива сезона днес

КЗП: Спада броят на нарушенията в туризма

admin

Напишете коментар