Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Най-големите рекламодатели отлагат кампании и намаляват бюджети

Най-големите рекламодатели в света отлагат планирани рекламни кампании и намаляват рекламни бюджети зарази пандемията от коронавирус, според доклад на водеща организация от маркетинговата индустрия, цитиран от CNBC.

Около 81% от големите рекламодатели отлагат реклами, според Световната федерация на рекламодателите (WFA), която е направила проучване сред членовете си, които харчат общо 57 млрд. долара годишно за медийна реклама и маркетинг. Сред членовете на WFA са компании, като AB-InBev, Airbnb, Diageo, L’Oreal, Coca-Cola, Unilever и Visa.

Повече от половината (57%) от участниците в проучването са казали, че са намалили бюджетите за реклама значително или в известна степен заради пандемията от коронавирус.

Общо 34% от участвалите в проучването на WFA са отложили рекламни кампании за един или два месеца заради заразата, докато 6% казват, че забавянето е за неопределен период от време.

Близо една пета от участниците (19%) са казали, че коронавирусът засега не е оказал влияние върху маркетинговите им кампании.

Много банки промениха или изтеглиха рекламни кампании, след като коронавирусът се превърна в пандемия миналия месец. След издаването на съветите от здравните власти хората да избягват да докосват лицето си и да контактуват с други хора, KFC спря реклама във Великобритания, на която хората облизваха пръстите си, докато Hershey изтегли реклама, на която хора се прегръщаха.

И докато много от големите рекламодатели са отложили планирани кампании, те сега създават нови като реакция на пандемията, според WFA. Половината от участвалите в проучването или са пуснали нови реклами, или пък им предстои да го направят, като 29% от тях планират нови кампании.

Като цяло ефектът върху маркетинговите бюджети обаче е значителен, като според анализатор загубите на рекламната индустрия в САЩ може да достигнат близо 26 млрд. долара.

Рекламните групи WPP и IPG изтеглиха прогнозите си за финансовата година, докато рекламни агенции работят в посока оказването на помощ на клиентите да намерят правилния тон в кампаниите си по време на кризата.

Според проучването на WFA, 21% от големите рекламодатели са ограничили значително маркетинговите си бюджети, докато при 36% намалението е в известна степен. Малко по-малко от една трета от участниците (32%) са заявили, че “нямат промяна” в разходите.

Някои компании са разговаряли с рекламните си агенции, за да ги уверят относно условията по плащанията. Unilever ще предостави ранни плащания на малки и средни доставчици, заявиха от компанията в онлайн изявление миналия месец, докато членове на WFA казаха, че “предоставили насоки” на своите рекламни агенции.

Вижте още

Кредиторите искат 40 млн. лева от БДЖ до края на юни, за да вдигнат запора

ivan

„Еврохолд“ придобива българските активи на „ЧЕЗ Груп“ за 335 млн. евро

ivan

Нов рекорд при броя на депозитите от над 100 хил. лв. у нас

leni

Напишете коментар