Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Най-големите рекламодатели отлагат кампании и намаляват бюджети

Най-големите рекламодатели в света отлагат планирани рекламни кампании и намаляват рекламни бюджети зарази пандемията от коронавирус, според доклад на водеща организация от маркетинговата индустрия, цитиран от CNBC.

Около 81% от големите рекламодатели отлагат реклами, според Световната федерация на рекламодателите (WFA), която е направила проучване сред членовете си, които харчат общо 57 млрд. долара годишно за медийна реклама и маркетинг. Сред членовете на WFA са компании, като AB-InBev, Airbnb, Diageo, L’Oreal, Coca-Cola, Unilever и Visa.

Повече от половината (57%) от участниците в проучването са казали, че са намалили бюджетите за реклама значително или в известна степен заради пандемията от коронавирус.

Общо 34% от участвалите в проучването на WFA са отложили рекламни кампании за един или два месеца заради заразата, докато 6% казват, че забавянето е за неопределен период от време.

Близо една пета от участниците (19%) са казали, че коронавирусът засега не е оказал влияние върху маркетинговите им кампании.

Много банки промениха или изтеглиха рекламни кампании, след като коронавирусът се превърна в пандемия миналия месец. След издаването на съветите от здравните власти хората да избягват да докосват лицето си и да контактуват с други хора, KFC спря реклама във Великобритания, на която хората облизваха пръстите си, докато Hershey изтегли реклама, на която хора се прегръщаха.

И докато много от големите рекламодатели са отложили планирани кампании, те сега създават нови като реакция на пандемията, според WFA. Половината от участвалите в проучването или са пуснали нови реклами, или пък им предстои да го направят, като 29% от тях планират нови кампании.

Като цяло ефектът върху маркетинговите бюджети обаче е значителен, като според анализатор загубите на рекламната индустрия в САЩ може да достигнат близо 26 млрд. долара.

Рекламните групи WPP и IPG изтеглиха прогнозите си за финансовата година, докато рекламни агенции работят в посока оказването на помощ на клиентите да намерят правилния тон в кампаниите си по време на кризата.

Според проучването на WFA, 21% от големите рекламодатели са ограничили значително маркетинговите си бюджети, докато при 36% намалението е в известна степен. Малко по-малко от една трета от участниците (32%) са заявили, че “нямат промяна” в разходите.

Някои компании са разговаряли с рекламните си агенции, за да ги уверят относно условията по плащанията. Unilever ще предостави ранни плащания на малки и средни доставчици, заявиха от компанията в онлайн изявление миналия месец, докато членове на WFA казаха, че “предоставили насоки” на своите рекламни агенции.

Вижте още

Теленор стартира онлайн магазин, доставките са безплатни

ivan

Booking съкращава 25% от работната си сила

viktoria

С Гърция, Сърбия и Румъния ще засилваме транспортните връзки в региона

ivan

Напишете коментар