Invest Build Media
Инвестиции

Премиерът е убеден, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната

Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“.

„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще кандидатстваме за Еврозоната. Но съм убеден, че бихме могли да се справим в рамките на една година – имаме готовност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „Чакалнята“ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза още премиерът.

Той посочи, че влизането в Еврозоната е тема, по която има две мнения. „Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратният вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато кандидатстваме в Еврозоната можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва. Изключително важно е, когато защитаваме дадена теза, да имаме предвид рисковете – ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не си дадохме националния резерв. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност. Да, мигновен ефект може да има – ще вдигнем много доходите веднага, но какво ще стане занапред? Това е основното ни опасение – всеки иска вдигане на доходите веднага и не мисли какво ще стане занапред. Сутринта слушах метеоролозите в Монтана – 15 млн. лв. повече се дадоха са бюджета на БАН и една уважаема жена, която не познавам, каза, че премиерът им е казал да дават за статии, а не за научно приложни дейности. Не бива така вече. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, но музиката, която ми свирят през прозореца, не е честна“, каза още той.

„Нашият валутен борд е стабилен – инфлацията е 1.4%. 5-те процента безработица не е най-важното. А това, което направихме тази година – да вкараме 22 хил. деца, които досега не са ходили в училище, да ги вкараме в класните стаи е една добра практика. Има и още много добри практики, които можем да развием“, коментира Борисов.

Макроикономическото развитие на България и готовността на страната ни за членство в еврозоната бяха основните теми, които обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Това съобщава правителствената пресслужба.

На срещата е отбелязано положителното развитие на основните макроикономически, фискални и финансови индикатори, по които се отчита готовността на България за присъединяване към еврозоната. Борисов е посочил, че на практика сме изпълнили числовите критерии за влизане във Валутния механизъм II (ERM I). Заместник-председателят на ЕК е изразил задоволство от намаляването на външния ни дълг, който в края на 2017 г. достигна 25,4 на сто от БВП и нарежда България на трето място сред държавите – членки на ЕС, с най-нисък размер на консолидирания държавен дълг, се посочва в съобщението.

Премиерът Борисов е посочил, че разумната и предвидима фискална политика, относително ниското равнище на държавния дълг – далеч под референтната стойност от 60 на сто от БВП, предприетите от правителството мерки за подобряване на бизнес средата са довели до повишаване на доверието на инвеститорите и засилване на търговската интеграция на страната ни. Борисов е изразил очакване, че тези положителни резултати ще доведат до по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България, информират от правителствената пресслужба.

Вижте още

Новата банкнота от 100 лв. спечели международен приз за технология

ivan

Инвеститори от Китай се интересуват от магистрала „Черно море“ и АЕЦ „Белене“

ivan

Нощният градски транспорт в София тръгва от 7 април

ivan

Напишете коментар