Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

ЦГМ желае да покрие загубите си чрез заем от ББР на стойност от 15 млн. лв.

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) планира да изтегли заем в размер на 15 млн. лв. от Българската банка за развитие, за да компенсира натрупаните от коронавируса загуби.

Ръководството на софийския градски транспорт е внесло за разглеждане в Столичния общински съвет (СОС) искане за вземане на заем, за да се покрият финансовите дупки и разплащанията към транспортните оператори.

Заемът е планиран да се върне за 5 години, като ще има 9-месечен гратисен период за първата вноска.  Очаква се искането да бъде разгледано на следващото заседание на СОС, което ще се проведе този четвъртък, 9 юли.

По време на извънредното положение пътникопотокът значително е намалял, както и продажбите на билети и карти за пътуване. Заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса беше спряна и продажбата на превозни документи от водачите на превозните средства.

В началото на месец юни кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че общите загуби на Центъра за градска мобилност в София от извънредното положение са 24 млн. лв. Около 15.5 млн. лв. от тях са финансовите щети за транспортните дружества, останалите са за сметка на неработещите „синя“ и „зелена“ зони. Ето защо ще се наложи да бъде направена втора актуализация на бюджета на столицата.

Припомняме, че в края на месец април, един месец след въвеждането на извънредното положение в страната, бюджетът на София беше актуализиран. В новата му версия приходите са с 23.4 млн. лв. по-малко, поради което разходите се намаляват със същата сума.

Междувременно, днес от гражданската организация „Спаси София“ се обявиха против намерението на ЦГМ да изтегли заема.

„Необходими са сериозни реформи не само в структурата на дружеството, но и на начина, по който е организирано платеното паркиране. Категорично сме против нови задължения, които всички софиянци ще плащаме години наред, без да бъдат запушени течовете и без да се подобри работата и ефективността на ЦГМ”, казват от „Спаси София“.

Независимият общински съветник Борис Бонев припомня, че преди няколко седмици е внесъл доклад за реформа на паркирането в София, с който работата на дружеството да стане по-ефективна и прозрачна.

„Предлагам намаляване на безплатните и безкрайни служебни абонаменти за институциите, които узурпират паркингите и публичните пространства в центъра и носят чиста финансова загуба за Столичната община. Не мога да разбера упорството на управляващите от ГЕРБ да защитават този нелогичен комфорт за институциите, а същевременно подкрепят теглене на заем за покриване на дупки. Този маниер на работа не може да продължи“, заяви Бонев.

Той настоява за пълна ревизия и нов независим одит на ЦГМ, „защото доверието на софиянци към управлението му отдавна е изчерпано“.

От „Спаси София“ са на мнение, че именно кризата е повод за реформиране на дружеството, започване на отдавна чаканите инвестиции в паркингите, цифровизация на услугите и оптимизиране на структурата и щата на общинското дружество.

 

Вижте още

Агенцията по храните отрича, че животните за месо у нас се тъпчат с антибиотици

ivan

Кредиторите искат 40 млн. лева от БДЖ до края на юни, за да вдигнат запора

ivan

БНЕБ регистрира ценова разнообразност в търговията

Напишете коментар