Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Още два мола в София ще имат магазини Билла на мястото на Пикадили

„Билла“ ще заеме овакантените от „Пикадили“ хипермаркети в мола до „Хемус“ – „Парк център“ (бивш „Сити център“) и в „Мол София“ на бул. „Стамболийски“ в столицата. Обектите трябва да заработят през втората половина на годината“, съобщи за „Капитал“ Бойко Сачански, управител на „Билла България“. С това супермаркетите на търговската верига в столични молове ще станат четири (заедно с открития през април в „Сердика център“ и с този в „Мега мол“ в кв. „Люлин“).

Засега германската верига взима най-големия пай от освободените от фалиралите „Пикадили“ и „Карфур“ площи. По тази линия с един обект в търговски център се вписа и „Лидл“ – в „Ринг мол“, и по информация на „Капитал“ най-вероятно ще наеме освободените от „Пикадили“ търговски площи в „Парадайз“. По неофициална информация „Лидл“ преговаря и за бившите обекти на „Пикадили“ във Варна.

С неясен бъдещ обитател в София дотук е само бившият обект на „Карфур“ в столичния The Mall, но там се чака приключване на смяна на собствеността, като конкуренти отново са само „Билла“ и „Лидл“.

За наемането на освободените от „Пикадили“ площи ръководният екип на „Парк център“ е преговарял с трима кандидати, уточни за „Капитал“ Виолета Цонкова, PR мениджър, без да ги назовава. Магазинът на „Билла“ ще е 1700 кв. метра, като търговската зона ще бъде на 1200 кв.м. „Това е по-малко от площта, заемана досега от „Пикадили“ – общо 3000 кв. метра, от които 2000 кв. м търговска зона“, съобщи още Цонкова.

Имуществото на „Пикадили“ в затворените магазини е под управлението на кредитора на бившата верига – Инвестбанк. За новия наемател предстои проектиране на магазините, както и обявяване на търгове за избор на изпълнители за строителството.

„Целта е през 2017 г. да открием 10 нови магазина“, съобщи за „Капитал“ Бойко Сачански. На 12 април компанията отвори първия си обект за тази година – в „Сердика център“ (отново на освободени от „Пикадили“ площи). „Засега освен двата магазина в „Парк център“ и в „Мол София“ е сигурно отварянето на „Билла“ и в Русе, на мястото на бившия магазин на „Пени“ до жп гарата в града. Останалите търговски обекти, които ще отворим през тази година, ще бъдат в градове, в които „Билла“ вече присъства“, коментира за „Капитал“ Бойко Сачански.

„Билла България“ отчете над 785 млн. лв. приходи от продажби на стоки за 2016 г., което е увеличение с 15.05% спрямо предходната година. Ръстът е резултат и от откриването на 12 нови магазина през 2016 г. В момента обектите „Билла“ в страната са 111 в 37 града.

Част от новите придобивки са бивши магазини на Penny, която се оттегли от страната през есента на 2015 г. Тогава „Билла“ получи право да си избере първа, преди освободените обекти да бъдат предложени за продажба или наем на всички останали кандидати. Това предимство е резултат от родствените връзки между „Билла“ и Penny – и двете вериги са част от германската REWE Group. След като направи своя избор, „Билла“ купи 11 магазина (шест в София, два във Варна и по един в Пазарджик, Монтана и Поморие), 2 терена и логистичния център на Penny. В резултат веригата се разшири и се раздели със своята дотогавашна складова база, продавайки я на новоучредената компания „М лоджистик“, зад която според два източника на „Капитал“ стоят интереси на веригата „Фантастико“.

Освен магазин „Билла“ в „Парк център“ предстоят и други промени. Общите части на ниво -2 (където се намираше супермаркетът „Пикадили“) също ще бъдат обновени и разширени с около 400 кв.м. Там ще се формира атриум, подходящ за провеждане на различни събития и изложения, уточняват в прессъобщение от търговския център. На свободните площи ще бъдат разположени 4-5 нови обекта – за продажба на кухненско оборудване, за храни и аксесоари за домашни любимци, за услуги.

Най-новите наематели в мола са Piraeus Bank, Next Children, Estil, Pantastic Pancakes – в зоната за хранене, и българската марка за мъжки облекла „Теодор“ с новия си по-висок клас магазини Teodor Concept.

До края на месец май ще заработят обекти на SDI и ново химическо чистене. За пръв път в Park Center ще влезе и известната по цял свят португалска концепция Frango Charcoal Chicken (позната в САЩ като Nando’s), съобщиха от търговския център.

Вижте още

Източници твърдят, че заводът на Фолксваген ще бъде в Турция

ivan

Повечето работещи българи са доволни от заплатите си

ivan

Правят мобилно приложение като „имунизационен паспорт“ за Covid-19

Напишете коментар