Invest Build Media
Инвестиции

КЕВР ще приеме новите по-високи цени на водата

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме окончателно новите по-високи цени на водата в края на седмицата. Това обяви председателят на ведомството Иван Иванов. По думите му, въпреки очакваните протести, Комисията няма избор и се налага да направи повишението.

Водните дружества у нас се нуждаят от 12 млрд. лева, за да бъде модернизирана съществуващата инфраструктура, показват изчисленията на КЕВР.

„Въпреки че ще получим безвъзмездна помощ от ЕС около 50% от средствата, които ще бъдат вложени, трябва да бъдат получени чрез цената на услугата. В продължение на повече от пет години почти всички ВиК оператори имаха непроменени цени, което ги блокираше да извършват инвестиции“, обясни шефът на Комисията.

По думите на Иванов поскъпването на водата е предрешено, защото то е одобрено, веднъж от водните дружества, след това от общинските съвети и накрая от кметовете на съответните населени места. Много от исканията обаче всъщност са орязани от регулатора.

„Не признаваме такива заявления за разходи, каквито ВиК операторите не могат да оправдаят, имаше искания да се признаят разходи за несъществуващи пречиствателни станции и други подобни, които ние отхвърлихме“, каза Иванов.

Следващата преоценка на цените ще бъде направена през 2021 г., увери Иванов. „На третата година ние ще имаме отговорност да проверим това, което е извършил в изпълнение на своя бизнес план“, съобщи той.

Компаниите, които не изпълняват инвестициите си, ще бъдат санкционирани чрез намаляване на цената на водата, закани се Иванов.

Вижте още

Теменужка Петкова: Реформите в енергийния отрасъл са факт

ivan

2017 г. била peĸopднa зa ceĸтopa на недвижимите имоти

ivan

Британска фирма ще инвестира над 1 млн. лв. в ИТ проект в България

ivan

Напишете коментар