Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Регионалният министър: Каквото и да правим водата ще поскъпва

Каквито и механизми да се приемат, плавното прогнозируемо поскъпване на цената на питейната вода остава неизбежно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на дискусия за финансирането на ВиК-сектора, която бе организирана от парламентарните комисии по регионално развитие и по околна среда и води. Тя се състоя в Народното събрание.

Министърът напомни, че в случая става дума за услугата предоставяне на питейна вода с необходимото качество и количество и отвеждането на отпадните води, която струва пари.

При повишението на цените ще се следи строго социалния компонент, коментира той. Нанков отбеляза, че се коментира и един термин наречен шоково поскъпване на цената на водата, като отбеляза, че през 2015 г. с промените в Закона за водите се зададе изискването за единна цена на водата на обособена територия. И той допълни, че това е причината за поскъпване на водата с 60 – 70 процента в различни общини.

Министърът отбеляза, че в стратегията за финансиране на ВиК-отрасъла е предложено въвеждането на водни социални помощи за най-уязвимите, най-бедните граждани. Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали, каза той. Нанков посочи, че това е солидарен подход.

Другият проблем, който предвиждаме, е принципът солидарност за съответствие, коментира министърът. Той отбеляза, че ще се събират по 0,10 лв. на всеки потребен кубичен метър вода, като при потребление от около 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за ресурс от около 50 млн. лв., който ще бъде влаган за подобряване на инфраструктурата в населените места, които по обективни причини са лишени от достъп до европейско и друго финансиране.

Без сериозен консенсус бъдещето на ВиК-отрасъла не би могло да бъде розово, коментира министърът.

Той определи ВиК-сектора като един от най-тежките в обществено-икономическия живот. Той отбеляза, че във ВИК-отрасъла са концентрирани огромни активи – над 90 хиляди км ВиК-мрежа, над 5000 резервоара, 3000 помпени станции, над 90 пречиствателни станции. В експлоатация са над 6000 водоизточника.

Инвестиции през настоящия програмен период, в по-голямата си част по линия на ОПОС, се базират на нов подход – бенефициенти да бъдат ВиК-дружествата, като ще се финансират част от инвестициите им, коментира министърът. Той допълни, че европейските средства не са панацея, защото не покриват и половината от необходимите нужди на сектора, но са изключително важни, за да решат най-наболелите проблеми.

Това са около 2,5 млрд. лв. при нужди от над 5,5 млрд. лв. само за покриване на критериите за съответствие на европейските изисквания и изискванията на потреблението в населените места, каза Нанков. Той посочи, че европейските средства не покриват инвестиции в населени места между 2000 и 10 000 еквивалент жители.

Вижте още

66 млн. лв. ще бъдат похарчени за градска среда и западнали индустриални територии

ivan

Наемите на офис площи у нас нараснаха с 9% от началото на 2016 г.

admin

Стартъпи у нас финансирани с близо 20 млн. лева за разработване на иновации

ivan

Напишете коментар