Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Млади предприемачи ще бъдат подкрепени с нисколихвени кредити

Младите предприемачи до 29 години ще могат да вземат кредит между пет и петдесет хиляди лева с лихви под пазарните, съобщи министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова на откриването на седмото издание на форума „Дни на кариерата в секторите: икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси, обслужване на клиенти“ в Университета за национално и световно стопанство.

За кредитите за млади предприемачи ще бъдат отделени 12,5 милиона лева. Министерството на труда и социалната политика беше първото, което подписа споразумение с Фонда на фондовете, припомни Русинова и допълни, че има прехвърляне на 70 милиона, които са насочени към младежко предприемачество, развиване на предприемачество и социални предприятия.

Предстои до края на годината да бъдат отворени тръжните процедури от страна на Фонда на фондовете за набиране на финансовите институции, които ще бъдат посредници, като стартираме приоритетно с кредитите за младежи, допълни Русинова.

Ще бъдат подкрепени инициативни младежи, които имат вече компания, която оперира две години на пазара или такива, които тепърва започват бизнес. Няма да има ограничения в предприемачеството, изключение прави частично ограничение, свързано с първично земеделско производство, посочи министърът.

Русинова припомни за положителните тенденции на пазара на труда през последните месеци – трайната тенденция на намаляване на безработицата – в момента е 7,7 на сто и е по-ниска от средноевропейската. Младежката безработица е 14,7 на сто при средна 18 на сто за ЕС.

Социалният министър в оставка призова младежите да се възползват от възможностите за стажове в институции и фирми, защото само така могат да разберат дали професията, за която учат, е точно тази, която искат да работят.

В изданието на Дни на кариерата тази година има рекорден брой участници – 77 държавни институции, водещи български и международни компании.

Вижте още

Централни банкери призоваха еврозоната да разработи така наречените “корона облигации”

leni

Автосервизите ще бъдат задължени да гарантират ремонтите си

ivan

Вижте кой е най-желаният език за научаване тази година

Напишете коментар