Invest Build Media
Инвестиции

Лихвите по кредитите ще растат плавно от 2019 г., смята шефът на БНБ

Лихвите по кредитите ще започнат да растат през 2019 година, но това ще бъде плавен и добре управляван процес. Тази позиция изрази управителят на БНБ Димитър Радев в предаването Годината на Дарик радио. Той посочи, че депозитите в банките вече надхвърлят 71 милиарда лева, а общият размер на кредитите е вече 53 милиарда лева. Димитър Радев не се ангажира със становище дали през следващата годината България ще влезе в чакалнята на еврозоната, но поясни, че до официалното влизане във валутния съюз левът ще остане фиксиран към еврото.

„През 2018 г. няма да има резки движения в равнището на лихвите. Това, което обаче веднага трябва да се каже, е, че централните банки навлизат в период на нормализиране на паричната политика. Едно от нещата, които са свързани с това нормализиране на паричната политика, е увеличаването на лихвите. Това, обаче, ще започне през 2019 г. и ще бъде един много плавен и добре управляван процес“, посочи Радев.

На въпрос дали сега е времето за взимане на кредит, той беше лаконичен: „Който взима кредит, смята, че е най-доброто за него“, каза той.

„Когато говорим за лихвените равнища, аз имам предвид лихвените равнища, както по депозит, така и по кредити. Без резки движения 2018 г., плавно покачване, което ще започне не по-рано от 2019 г.“, допълни той.

По повод актуалната тема за биткойните, той ги определи като стока, с която се спекулира, а не пари.

„Това, което трябва да се каже, е, че един ден банките може да издават дигитални пари. Това ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Единственото общо между тези дигитални пари, които ще бъдат издавани от централните банки, и биткойна, е технологията, която е авангардна. Няма никаква друга прилика, така че биткойнът не може да замени парите“, каза още Димитър Радев.

Вижте още

470 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите по празниците

ivan

Малайзийски инвеститор иска да „съживи“ летището в Русе

leni

Премиерът откри нов завод за авиочасти край Пловдив

ivan

Напишете коментар