Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Второто затваряне на държавата може да доведе до още освобождаване на служители

Първият локдаун в страната през пролетта доведе до освобождаване на работници, най-вече в сферата на хотелиерството, общественото хранене и туризма. След нормализирането на обстановката през лятото много хора успяха да се върнат на работа, но сезонът не беше силен и бизнесът продължава да среща затруднения. При предстоящия втори локдаун пак ще се стигне до проблеми и прекратяване на дейност на ресторанти и хотели. Не е изключено отново да има освободени, каза пред Радио София Светлозар Петров, управител на Job Tiger.

Петров призна, че мерките, предприети от страна на държавата в подкрепа на бизнеса в условията на епидемия, са дали резултат. Той отбеляза, че животът продължава, а и не всички компании са в тежко положение. Дори в производството повече фирми са запазили поръчките си, а някои дори са ги увеличили. Не се наблюдава и огромна безработица на пазара, търсенето на служители също се запазва.

Проучване на Job Tiger сред IT специалистите показва, че над две трети от заетите в тази сфера предпочитат да работят от вкъщи. Дистанционната работа дава предимства, но лишава работещият у дома от контакта с колегите. Други фактори за избор на компания са ценностите, които тя е приела, екипът, новите технологии и значението на заплатата за решение за смяна на работата.

На 1 декември предстоят “Дни на кариерата”, във чийто фокус ще бъдат икономиката, финансите, маркетинга и човешките ресурси. Тази година кариерните форуми са намалено участие от страна на компаниите, като причините за тази тенденция са различни.

Вижте още

Увеличиха социалната пенсия за старост на 125,58 лв.

ivan

Автобусните превозвачи се отказаха да протестират в понеделник

ivan

АПИ обяви обществена поръчка за пътни знаци за следващите 5 години

ivan

Напишете коментар