Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Второто затваряне на държавата може да доведе до още освобождаване на служители

Първият локдаун в страната през пролетта доведе до освобождаване на работници, най-вече в сферата на хотелиерството, общественото хранене и туризма. След нормализирането на обстановката през лятото много хора успяха да се върнат на работа, но сезонът не беше силен и бизнесът продължава да среща затруднения. При предстоящия втори локдаун пак ще се стигне до проблеми и прекратяване на дейност на ресторанти и хотели. Не е изключено отново да има освободени, каза пред Радио София Светлозар Петров, управител на Job Tiger.

Петров призна, че мерките, предприети от страна на държавата в подкрепа на бизнеса в условията на епидемия, са дали резултат. Той отбеляза, че животът продължава, а и не всички компании са в тежко положение. Дори в производството повече фирми са запазили поръчките си, а някои дори са ги увеличили. Не се наблюдава и огромна безработица на пазара, търсенето на служители също се запазва.

Проучване на Job Tiger сред IT специалистите показва, че над две трети от заетите в тази сфера предпочитат да работят от вкъщи. Дистанционната работа дава предимства, но лишава работещият у дома от контакта с колегите. Други фактори за избор на компания са ценностите, които тя е приела, екипът, новите технологии и значението на заплатата за решение за смяна на работата.

На 1 декември предстоят “Дни на кариерата”, във чийто фокус ще бъдат икономиката, финансите, маркетинга и човешките ресурси. Тази година кариерните форуми са намалено участие от страна на компаниите, като причините за тази тенденция са различни.

Вижте още

София и Москва задълбочават партньорството си в енергийния сектор

ivan

Плодове и зеленчуци българско производство впечатлиха Букурещ

leni

Започнаха номинациите за зелените награди Be Green, Be Bio, част от Bright Awards

leni

Напишете коментар