Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Моловете искат подкрепа заради затварянето им

Разочаровани от новите мерки организицията на търговските центрове поискаха  мерки за икономическа подкрепа. Ограничението на дейността на голяма част от търговците на дребно, които оперират в търговските центрове, е напълно непропорционално и необосновано.

Това се чете в позиция на Българска асоциация на ритейл центровете (сдружение на търговските центрове в България), изпратена до Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов и министри.

„Задаваме си логичния въпрос по какъв начин търговският център представлява по-рисково място от големите търговски монобранд магазини, които оперират самостоятелно извън територията на търговските центорве. Факт е, че предвид голямата квадратура на тези обекти те също биха могли да бъдат средище, което концентрира голям брой хора по едно и също време.

С оглед на това, че всички големи хипермаркети в страната продължават да функционират, следва единственият възможен извод, че  правителството счита, че те успяват  да установят противоепидемични  мерки съгласно изискванията на компетентните органи, успяват  да контролират изпълнението им и получават доверието на  правителството.

Търговските центрове прилагат като минимум мерките, осигурени от хипермарките. Това  означава, че нашата дейност не  носи по-голям риск и гарантира  в същата степен здравето на  посетителите“, се чете още в позицията.

Според тях спазването на мерките в малките квартални магазини е на ниво много по-ниско от това, което се осигурява в търговските центрове.

На фона на всички усилия, които полагаме, новообявените мерки изглеждат абсурдни“, смятат още търговците и продължават:

В случай че все пак мерките обявени тази сутрин бъдат приложени на практика, считаме, че е необходимо незабавно да се обявят конкретни мерки за икономическа подкрепа, които ще бъдат на разположение на търговските центрове. Като минимум тези мерки следва да включват:

1.     Директно поемане от държавата на част (определен процент) от наемите и разходите, дължими от наемателите на наемодателите за периода на затваряне.

2.     Данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък.

3.     Временно освобождаване (за периода на действие на мерките) на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти и таксата за битови отпадъци за 2020 г.

4.     Подходящо уреждане на въпроса с дължимия ДДС за времето на действие на мерките“.

Вижте още

Защо „Байер“ записа най-големият спад за десетилетие?

Автобусните превозвачи се отказаха да протестират в понеделник

ivan

Такса-смет ще бъде на принципа „замърсителят плаща“

ivan

Напишете коментар