Invest Build Media
Строителство

Показаха готовността на НДК да посрещне гостите за европредседателството

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще има над 270 събития, в които ще участват най-малко 22 000 делегати, съобщи пред журналисти министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Заедно с министъра на културата Боил Банов тя показа на журналисти ремонтирания НДК, където ще се организират по-голямата част от събитията, свързани с Председателството.

Павлова уточни, че в сряда, 20 декември, ще внесе в МС окончателния вариант на календара със събитията по време на нашето председателство.

Официален вход за VIP гостите ще е А6, делегатите ще минават през вход А4, а журналистите ще влизат от вход Б2. Баджовете на участниците в срещите ще са с QR код и с различен цвят, според нивото на достъп.

За ремонт на НДК бяха изхарчени 45 милиона лева, съобщи министър Банов и уточни, че основен ремонт на сградата не е правен от десетилетия. Зала 1 остава свободна и ще се ползва за други прояви. Коридорите към гардеробите и ескалаторите от Зала 1 обаче ще се охраняват и достъп до другите части на НДК няма да има. Само за охранителните дейности и техника са похарчени 12 милиона лева. В охраната на НДК ще се включат НСО, полиция и жандармерия.

Пресцентърът ще е в зала 6. В залата има 260 седящи места, а в съседните фоайета и стаи ще има още места за работа на журналистите. В зала 4 ще има още 40 работни места за медиите. Ръководството на НДК се е погрижило да има осем радио и пет телевизионни кабини. Наблизо ще има място и за кафе и изход към терасите, където ще може да се пуши.

Зали 7, 8 и 9 ще са за работни срещи и съпътстващи събития. В зала 8 има 6 кабини за превод, които отговарят на всички на-съвременни технически изисквания, посочи Павлова. В Зала 9 няма да има кабини, тя ще се ползва за по-неформални и т. нар. „творчески срещи“, на които дори гостите ще се настаняват да седят на пода, каза Павлова.

Зала 3 ще е за пленарни заседания – тя е уникална и няма към момента няма по-добра за подобен вид събития в цяла Европа, каза Павлова. Наблизо е и студиото на БНТ, което ще осигурява качествен видео сигнал от тези събития.

За VIP гостите ще има апартаменти и стаи, където ще могат да почиват и да правят срещи „на четири очи“. Бившата Зала 10 е за „работни обеди“ на тези VIP гости. Тя може да събере 68 гости, снабдена е и с кабини за превод. Придружаващите делегации ще могат да обядват в помещенията на бившия ресторант „Скай Плаза“.

Ръководството на НДК е възстановило за Председателството и „кухнята – майка“ на комплекса, която е работила само на 13-я конгрес на Българската комунистическа партия и сега ще осигурява кетъринг за всички гости.

На 6 януари в зала 9 на НДК гости на Председателството ще са група талантливи деца, а първата от 32-те срещи на високо ниво се очаква да е на 11 и 12 януари.

Вижте още

Пускат движението по ремонтирания участък на Северната тангента на София

ivan

Борисов откри ремонтираното рибарско пристанище в Черноморец

admin

София е сред най-перспективните дестинации в Европа за строителство на молове

admin

Напишете коментар