Invest Build Media
Имоти и строителство

Битката за референдума в Младост ще продължи в съда, заканиха се протестиращи

След близо тричасов дебат Столичният общински съвет отхвърли предложението за провеждане на референдум срещу застрояването на зелени площи и въвеждането на мораториум върху строителството в район „Младост“. Според съветниците формулировката на поставените въпроси е незаконосъбразна и противоречи на конституцията.

Срещу допитването до гражданите гласуваха 39 съветници в местния парламент – цялата група на ГЕРБ, „Патриоти за София“, „Група 5“ и повече от половината членове на РБ. За провеждане на референдума гласуваха цялата група на БСП и Коалиция „Сердика“, както и Марта Георгиева от ДСБ. От вземане на решение се въздържаха трима съветници от групата на реформаторите – Трайчо Трайков, Иво Божков и Николай Толчев, пише в. „Сега“.

Силвия Христова от ГЕРБ, която е председател на комисията по архитектура и градоустройство към общината, аргументира решението на СОС с това, че освен незаконосъобразни, поставените въпроси в референдума са противоконституционни и неясни. „Всички се обединихме абсолютно единодушно, че въпросът за мораториума е изцяло и неконституционно съобразен. Той в своето съдържание има някои законови термини, които не са съвсем ясни, а редакцията е невъзможна. Аз лично се страхувам, когато 8822 граждани са се подписали под един текст, да го преформулираме“, обясни тя.

Във връзка с това, преди да гласуват окончателно, подкрепящите референдума съветници предложиха няколко стилистични, смислови и правни корекции. Всички опити за промяна обаче бяха отхвърлени. От инициативния комитет пък предложиха общинските съветници сами да направят редакциите, а те ще направят нова подписка, за да бъде свикан законен референдум. Идеята им обаче дори не беше подложена на гласуване.

„Не може 30-40 души да решават мнението и желанието на 14 000 души. Разочарована съм, да, макар че очаквах, че така ще направят. Отново с готови становища, отново не сме информирани, предварително са против референдума, основно визирам групата на ГЕРБ. Другите от партиите се опитаха да променят някои от думите и да ги направят така, че да запазят мнението на гражданите. Аз единствено мога да кажа, че гражданите в „Младост“ рано или късно ще направим пряката демокрация. Не се отказваме“, коментира решението кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева. Тя обяви, че инициативният комитет ще обжалва решението на СОС в съда. „При всички положения ще има референдум, дали аз ще го инициирам като кмет, или гражданите, ще има пряка демокрация в „Младост“. Ясно е, че „Младост“ не трябва да преуспее, за да може останалите квартали да не се заразят от нашата демокрация и да започнат да желаят да имат свое собствено мнение“, коментира още районният кмет.

Развълнувана от новината, че Европейският съд осъди България заради мръсния въздух, Иванчева свърза проблема с презастрояването на управлявания от нея район. „Всяко замърсяване убива. Презастрояването води до замърсяване. Четох статията за 15 000 души, които годишно умират точно и единствено само от това замърсяване. Изчислили сме, че 1451 души в „Младост“ ще умрат до края на годината“. Изследването било на нейна заместничка, която е математик.

Куриозни изказвания имаше и от други посоки. „Очаквах от новия районен кмет да седнем да дефинираме тези 10 или 20 проблемни терена и наистина да намерим правилното решение. Налагането на мораториум на територия, където има най-голям инвестиционен интерес, провокиран от инвестиции за над половин млрд. лв. на Столична община на тази територия, на която има 5 метростанции, е изключително опасно в този момент, когато строителството е във възход. Трябва да сме наясно, че от 2004 до 2008 г. беше строителният бум, след 2008 до 2015 г. бяхме в такава криза, в която не се забиваше и един пирон. След 2015 г. строителството е основният двигател на всички видове бизнес, включително и на продажбата на пердета“, заяви главният архитект на София Здравко Здравков. „Какво искате, да не сложим улично осветление и да си почиваме всички в един спокоен мир. Аз искам да се сложи мораториум, да бъда районен кмет на „Младост“ и да обяснявам как там няма да се строи. Главният архитект също ще е в изключително спокойна ситуация, мога да си вдигна краката на масата или просто да си ходя“, образно описа ситуацията той.

„Всички сме съгласни, че не трябва да се строи в зелени площи и между блоковете. С гражданите на „Младост“ имам обща цел – между блокове и детските площадки да не се строи и това трябва да стане по законов начин“, заяви кметът Йорданка Фандъкова преди гласуването. Тя уточни, че е възложила на главния архитект да възстанови разговорите със собствениците на проблемните терени и приобщи към този път за решаване на проблема и кмета Иванчева. Фандъкова изтъкна още, че решение за промяна в общия устройствен план с цел спасяване на зелените площи вече има, и то е на Столичния общински съвет.

„СОС ще инициира истински референдум, непопулистки, защото с така зададените въпроси той е абсолютно популистки и не решава нито един от проблемите на „Младост“, напротив – ще ги задълбочи. Освен това с един истински референдум ще зададем модела, по който трябва да се случва пряка демокрация. До края на годината с кмета ще бъдат обсъдени групите въпроси, които да бъдат зададени. След това ще ги подложим на обществено обсъждане“, каза Симеон Славчев от „Група 5“. Групата, в която влизат представители на Зелените, „Глас Народен“ и „Движение 21“ обаче има само пет гласа.

Вижте още

До 15 септември приключват ремонтите в София, ще се довършва само Граф Игнатиев

ivan

За първи път правят Варна ЕКСПО през октомври

admin

Три консорциума пожелаха да строят газовата връзка със Сърбия

ivan

Напишете коментар