Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ремонтът на квартални улици е сред приоритетите на София за 2018 г.

През 2018 година за първи път изравняваме средствата за реконструкция и ремонти на големи булеварди с тези за квартални улици, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“. „Вече можем да си позволим това, като една част от средствата са предвидени и за ремонт на ключови трамвайни трасета“, посочи тя.

„Образователната инфраструктура продължава да бъде важен приоритет за нас. Инвестициите в строителство на училища и детски градини ще продължат“, обясни кметът. „Инвестициите, които правим за по-добра градска среда и инфраструктура са ключови за интереса на инвеститорите към града. София привлича над 50% от инвестициите в страната“, заяви Фандъкова.

Най-големият проект за 2018 година остава строителството на третата линия на метрото. „С построяването на третата линия очакваме да спестяваме 90 хил. тона вредни емисии годишно“, заяви Йорданка Фандъкова. „Хората вече припознават метрото като алтернативен начин за придвижване. Очакваме проектът да бъде изпълнен в срок и да даде възможност на още граждани да използват най-екологичния градски транспорт“, коментира тя. „Средствата за строителството на третата линия на метрото са 327, 3 млн. лева. От тях 16,7 млн. лева са собствено финансиране от Общината, останалите средства са по ОП „Транспорт“, обясни тя.

„37,5 млн. лева са средствата в бюджета за следващата година за реконструкция на стари трамвайни трасета. Ще бъдат реконструирани трасетата по бул. „Граф Игнатиев“, по бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Каменоделска“ и бул. „България“, поясни Йорданка Фандъкова и допълни, че ще продължи и модернизацията на градския транспорт. „В ход са процедурите за 142 нови автобуса на природен газ и първите 20 електробуса, които очакваме да започнат да се движат по софийските улици до края на годината“, обясни кметът.

„Продължаваме с надграждането на системата за управление на трафика. Вярваме, че когато хората виждат, че могат да се придвижват по-бързо с градския транспорт, ще се замислят и ще оставят автомобилите си“, коментира Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че през следващата година Центърът за градска мобилност има за задача изграждане на 2 нови буферни паркинга: при метростанциите „Люлин“ и „Васил Левски“.

„В бюджета са заложени средства за цялостна реконструкция на „Западен парк“, за още една част от „Южен парк“, както и за парк „Въртопо“ в кв. „Младост“, каза още Йорданка Фандъкова.

Темата за чистотата на въздуха ще бъде разгледана на форум по време на Българското председателство, обяви Фандъкова. „Подготвяме форум, който ще допринесе за нови идеи и повишаване на мерките за по-чиста околна среда“, посочи Йорданка Фандъкова. „Ще имаме среща с министъра на околната среда Нено Димов, за да разгледаме възможностите да ограничим използването на отпадъчни материали за отопление“, обясни кметът. „Всичките ни големи проекти и голяма част от капиталовата програма са насочени към инвестиции за подобряване на околната среда и чистотата на въздуха“, каза още Йорданка Фандъкова.

София има значителен дял в БВП на страната, 40% от него се формира в София. В града се генерира 2-2,5 пъти по-висок БВП на глава от населението. Ролята на София като икономически двигател на страната е изключително голяма, каза от своя страна зам.-кметът на София с направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов.

„Последните месеци и години се забелязва изключително ниска безработица, на практика под 3%, което е минимумът, който една икономика би могла да има“, посочи той и допълни, че в София има и много висок ръст на заплатите, спрямо средния за страната. „Трудовата сила в града е най-големият актив, с който разполагаме. Това е едно от най-големите ни предимства спрямо всичко други райони на страната“, коментира Дончо Барбалов.

„В момента София е с най-високия рейтинг, който може да има, което е изключително добра новина и потвърждение на нашата стабилна финансова политика от последните години“, изтъкна зам.-кметът. „През последните години се наблюдава и все по-близка връзка между бизнеса и обучението, за да могат университетите да подготвят кадри, от които икономиката има нужда“, каза още той.

Вижте още

Гугъл пак ще снима България след 25 юни

ivan

Китайски мобилни гиганти в съюз срещу Google

leni

Димо Дренчев: Стига вече безгласни кукли в Европарламента, нужни са родолюбци, които милеят за България

Напишете коментар