Invest Build Media
Инвестиции

Финансовият министър: Естественото ни място е в клуба на богатите страни

Естественото  място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център, каза финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-та  среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

Министърът отхвърли твърденията, че България е най-корумпираната европейска държава. Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и  в този аспект корупцията остава вестникарско внушение. Присъединяването на България към Еврозоната  е  съвместен проект на правителството и Европейската централна банка, посочи Горанов.

Големият проблем  за намиране на кадри за бизнеса е  състоянието на  висшето образование, каза Горанов. Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят  в чужбина, подчерта той. Добрата новина е, че  тенденцията се обръща от 2012 до 2016 година около 40 хиляди души са се върнали в страната. Докато в началото са се връщали хора на възраст   40 – 65 години , то напоследък в страната  се връщат все по-млади хора.

Финансовият министър посочи , че ръстът на производителността на  труда в България се увеличава с по-бързи темпове от тези в ЕС. В периода 2000 – 2016 година производителността на труда се вдига средно  с 3,4 на сто годишно, а в ЕС с 1,9 на сто. Затова ако през 2007 година имаме 28 на сто ниво на БВП на човек от населението към средните нива на Европа, то през  в 2017 година отчитаме близо 50 на сто  БВП на глава от населението от средните за ЕС, каза Горанов.

Министърът посочи, че правителството ще продължи с политиката си за увеличаване на минималните доходи, за да може да приближим  доходите в страната близо до средните за Европа. В момента нагряването на пазара на труда дава шанс на бизнес процесите да се подобрят, но това трябва да върви с инвестиране в образованието и тази диспропорция между бедни и богати и образовани необразовани, посочи Горанов.

За мен е много важно да се затвори вътрешнополитическия дебат дали правителството е достатъчно активно към присъединяването на България към Еврозоната, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Надявам се по време на председателството на България на Съвета на ЕС да се срещнем с Европейската централна банка и да съвпаднат позициите ни за ролята на България в ЕРМ2 и Еврозоната. Сигурен съм, че ако България подаде и получи негативен отговор, това също е решение за нас, защото ще знаем какви задачи предстоят, за да станем част от клуба на успешните и интегрирани икономики в ЕС, каза Горанов.

Многократно съм заявявал, че корупцията, доколкото съществува, е предмет на наказателно преследване, а другото, което се коментира като корупция, е предмет на социология, каза още Горанов. Ако четем проучванията но Евробарометър виждаме, че България е далеч не на водещо място в това отношение. Желанието да се самобичуваме в тази посока, по-скоро може да се отдаде на вътрешнополитически боричкания, каза Горанов.

По време на дебата в Министерския съвет за Истанбулската конвенция, моята позиция беше, че не сме готови за одобряването й, защото има много неизчистени въпроси за пред публиката. Иначе, всеки който я прочете, ще види, че тези притеснения, които се размахват в пространството не намират основания. Гласувах  „против“ на заседанието на МС, защото смятам, че трябва още по-задълбочен дебат преди да прехвърлим темата към Народното събрание. Вероятно съм бил прав, защото Народното събрание се отказа бързо да движи напред ратификацията и то със същите като моите съображения, добави Горанов. От дебат за ценности и защита от насилие той се превърна в друг тип, който мога да определя като „комплексарски“, каза Горанов.

Проверката на НАП на богатите хора се прави по инициатива на прокуратурата и ще стане със способите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, каза Горанов в отговор на журналистически въпрос. Това, че някой демонстрира висок материален статус, не означава че има проблеми с данъчните. Но ако имаш непропорционално за очакванията на обществото висок статус трябва да отговориш по подходящ начин на държавата дали си се издължил, каза Горанов.

Снимка: БНТ/БТА

Вижте още

Бизнесът подава декларации за такса смет до 30 ноември

ivan

Високи седмични ръстове за американските индекси

leni

Съветват хранителната промишленост да съчетава традиции и новаторство

ivan

Напишете коментар