Skip to Content

Премиерът Борисов: На ЕС трябва да предложим да правим инфраструктура на Балканите

На Европейския съюз трябва да предложим, че ще правим инфраструктура на Балканите, защото тя не носи никакъв риск, а само възможност за инвестиции, каза премиерът Бойко Борисов по време на 12-та среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

Геостратегическите играчи вече са на Балканите и са готови да инвестират, а този, който инвестира, той ще има влияние, каза Борисов. И затова не трябва да си даваме част от Европа и после да се сърдим на други, добави той. Сред тези геополитически играчи са Турция, Китай и Саудитска Арабия, посочи Борисов. Третия мост с Румъния над река Дунав е изключително важен. Има европейски банки, които са готови да финансират проекта. Не на последно място са газовите връзки в региона и въпросът дали страната ни ще остане само клиент или ще има активна роля и ще участва в създаване на газов хъб, каза Борисов. Трябва добре да си направим сметката и дипломатично да отстоим нашия интерес, като останем лоялен член на ЕС и на НАТО, подчерта премиерът. „Там, където има газопроводи, няма и войни. Войни има там, където няма нищо“, добави той.

Политическият елит в страната смята, че трябва да докажем на ЕС, че не генерираме проблеми, а успехи и места за добри инвестиции, посочи Борисов.  Мисля, че сме сред най-дисциплинираните държави и  спазваме стриктно правилата. Всички, които са дошли на нашата граница, могат да видят, че мигрантската вълна е „нула“. Това което предлагах преди три години вече е факт и всички са съгласни, че споразумението с Турция трябва да се подпише и с лидерите на Европа говорим по тази тема, каза още българският премиер.

Не обичам да деля Балканите на Западни и други, защото всяка страна може да предизвика напрежение и да срути усилията на всички. България и Македония дадоха добър пример, че и тук има държави, които могат да седнат, да подпишат договор за добросъседство и да отворим пътя си напред, каза още Борисов.

Направихме така, че към 17 000 деца, които не са ходили на училище, сега са в класните стаи. Това беше смела стъпка, направена грамотно, и тези хора няма да заминат в чужбина или да тежат на социалната ни система, каза още премиерът Бойко Борисов пред участниците в срещата.

Страната ни реално е готова за Шенген, има една държава в ЕС, която се страхува за собствената си безопасност, каза Борисов, без да я назовава. Той посочи обаче, че ако Турция се откаже да задържа бежанците и България е в Шенген, те ще стигнат чак  до Германия и Холандия. По думите на Борисов  реално Шенгенското споразумение по сухопътните граници не работи, а проверки се правят на всяка шенгенска граница.

Борисов заяви в отговор на въпрос на бизнеса, че външната политика на кабинета е пряко свързана с развитието на българската икономика.

Във вътрешен план премиерът открои работата на правителството по темата „образование“, административната реформа, довършването на електронното управление.

Премиерът отново повтори, че е против конфликта между „зелените“ и правителството по темата за втори лифт над Банско и подчерта за пореден път, че и една керемида повече няма да допусне там да има.

Министър-председателят засегна и темата с вота на недоверие към кабинета, като отбеляза, че той е можело да бъде направен по всяко време, а не точно когато министрите са в Брюксел и водят председателството на Съвета на ЕС. Не отидох в парламента заради уважението към НС и аз съм човек, като ме нападнат по такъв начин ще забравя, че председателстваме Съвета, мога да отговоря с каруцарския им език, но пожелах тези няколко месеца да опитаме да бъдем по-стабилни и нормални, каза премиерът.

Ние реално сме в Шенген, каза премиерът в отговор на въпрос на бизнеса. Пазим шенгенската граница най-добре от всички, непазенето на шенгенските граници са проблем, каза премиерът. Трябва да се преработи цялото споразумение, за нас е достатъчно, че всички европейски институции са заявили, че България е готова за Шенген, изтъкна министър-председателят,  като допълни, че само една държава, която „заради собственото си съхранение не иска да ни пусне“. Ние сме си свършили работата, не сме правили затвор, оградата е да спре един натиск, каза още Борисов.

Снимка: „Капитал“

Be the First!

Leave a Reply