Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

С плащането към Русия реакторите за „Белене“ стават собственост на НЕК

С плащането към Русия реакторите за „Белене“ стават собственост на НЕК. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БНР. Тя съобщи, че до ден-два страната ни ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ Белене и уточни, че това ще стане в момента, в който сумата от 600 милиона евро, която Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците, постъпи в сметките им. С плащането реакторите стават собственост на НЕК.

Двата реактора за Белене ще бъдат съхранявани на площадката на централата. „Тук ние разполагаме с такива условия, които да дадат възможност то да се съхранява по най-добрия начин, но затова, за да имаме гаранция по отношение на неговото качество предвиждаме да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор с „Атомстройекспорт“ по отношение консервацията на оборудването и съответно гарантиране на неговото качество“, каза Петкова.

На въпрос колко са инвеститорите, проявяващи интерес към АЕЦ „Белене“, тя отговори: „Към настоящия момент три компании са заявили подобен интерес, но дали този интерес ще се материализира и той ще бъде устойчив ще стане ясно само при провеждането на една открита, прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол“.

Вижте още

Евросъюзът финансира строителството на нов електропровод в България

admin

БНБ: Банковите депозити на домакинствата у нас са 46 млрд. лева

ivan

Васил Божков щял да превръща Телефонната палата в София в изложбена зала

ivan

Напишете коментар