Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

БДЖ-Пътнически превози се оказа със запор за 40 млн. лева

Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг, са запорирали сметките на БДЖ-Пътнически превози, съобщи БНТ. Причината – дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга.

Направен е запор на дъщерното дружество на холдинг БДЖ – БДЖ – „Пътнически превози“ за 40 милиона лева, съобщи пред националната телевизия Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията . Той е частичен, уточни Занчев, както и че е направен миналата седмица.

„103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година – 120 милиона евро. Ние сме изплатили част от нея и към момента Холдинг БДЖ дължи 103 милиона главници и лихви и тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията е БДЖ- Пътнически превози, те са запорирали сметките на БДЖ – Пътнически превози, така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари“, обясни заместник-министърът.

Търси се решение, за да може да не се стигне до спиране на оперативната дейност на дружествата в Холдинг БДЖ, коментира ситуацията Занчев. Обсъждаме най-различни варианти, като имаме конкретен, върху който ще се спре финансовото министерство, ще го оповестим и ще задействаме механизма, така че да няма проблем и да не спре оперативната дейност на холдинг БДЖ, каза той.

За съжаление ние водим интензивни разговори с кредиторите, но сега те втвърдиха позицията и затова сме изправени пред този казус, обясни още Занчев. Той изрази надежда в близките дни – до понеделник да има вариант за действие.

„Ние сме информирали кредиторите за състоянието, за възможностите и предварително начертаните механизми какъв може да бъде вътрешния ресурс на министерството на транспорта, но за съжаление при всички тези механизми ние няма как толкова бързо да погасим този дълг, за това се разглеждат и варианти с министерство на финансите“, обясни Велик Занчев.

Вижте още

22,8 млн. лв. отиват за авансово финансиране на доизграждането на магистрала „Хемус“

admin

Появи се милиардерът, който иска да прави завод край София

ivan

Дават допълнително 2 млн. лв. за модернизиране на кабинетите по природни науки в училищата

ivan

Напишете коментар