Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Европа се тресе от безпокойство. Петролът отново поскъпва

Цените на петрола продължават да се покачват във вторник сутринта след стабилен ръст и предния ден.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време се търгува по $116,80 за барел, което е $1,71 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на сесията в понеделник тези договори поскъпнаха с $1,97 (1,7%) до $115,09 за барел.

Цената на августовските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 111,05 долара за барел, което е с 1,48 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. До края на пазара предния ден цената на тези договори се увеличи с 1,95 долара (1,8%) до 109,57 долара за барел.

Пазарът все още е загрижен за възможното намаляване на доставките на енергийни ресурси. В понеделник медиите съобщиха, че доставките на петрол от Либия могат да продължат да се понижават поради влошаващата се политическа криза в страната, а производството на петрол в Еквадор може да бъде застрашено поради антиправителствени протести.

Междувременно перспективите за увеличаване на доставките от ключови страни производителки на петрол като ОАЕ и Саудитска Арабия, остават ограничени. Френският президент Еманюел Макрон каза на американския президент Джо Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Германия, че настоящото ниво на добив на петрол в ОАЕ и Саудитска Арабия е почти на максимума. Макрон се позова на разговор с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян.

„Структурният дефицит се запазва. За да могат цените на петрола да преминат в значителен и траен спад, е необходимо повече барела да влязат на пазара“, каза Стефан Инес, анализатор в SPI Asset Management.

Сега пазарът се фокусира върху срещата на пакта ОПЕК+ в четвъртък. Както се очаква, страните от алианса ще продължат да се придържат към предишния план за увеличаване на производството.

Вижте още

Божидар Димитров: Държавата да изкупи частните паметници на културата

admin

Кипърски съд обяви застрахователя Олимпик в ликвидация

ivan

Изтича крайният срок за плащане на данъците за сгради и МПС в София без лихва

ivan

Напишете коментар