Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Германия е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България

„Германия се утвърди като водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България. Все повече германски компании работят в нашата страна, а двустранната търговия надхвърли рекордните 6,6 млрд. евро на годишна база“. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция „Икономическото сътрудничество между България и Германия – как да продължим една успешна бизнес история в Европа“.

Във форума участваха германският посланик Детлеф Лингеман,  управителят на Германо-българската индустриална търговска камара (ГБИТК) Митко Василев, представители на германския бизнес у нас.

Пред участниците на форума Борисов подчерта, че една от приоритетните задачи на Министерството на икономиката е осъществяване на регулярен и ефективен диалог с бизнеса за намиране на общи решения за подобряване на бизнес средата и осигуряване на благоприятни условия за ускорено икономическо развитие. По думите му вече са предприети конкретни стъпки за намаляване на административната тежест. Екипът на министерството изготви анализ с мерките, които се предприемат за намаляване на регулаторната тежест.

“Предвижда се промяна в 60% от услугите, предоставяни от министерството и второстепенните разпоредители към него. Промяната включва: отпадане на услуги, намаляване на изискуемите документи, намаляване на такси, съкращаване на срокове и служебно предоставяне на информация. Анализирани са общо 187 услуги предоставяни към момента, като са предложени промени в 113  административни услуги, като от тях  67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне. 15  услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 от услугите и режимите  напълно ще отпаднат“, каза още Борисов.

Зам.-министърът посочи, че страната ни има сериозни предимства и може да предложи добри възможности на германския бизнес. Той заяви, че Министерство на икономиката ще работи усилено за изпълнението на очертаните приоритети, насочени към постигането на стабилен икономически растеж. По този начин ще се създадат предпоставки за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни и привличането на германски инвестиции в България. „Министерството на икономиката има амбицията да бъде посланик на бизнеса и ще търси отговори на поставените проблеми от негова страна“, категоричен бе той.

Вижте още

Газпром може да намали цените на синьото гориво за България

ivan

Готви се Балкански автомобилен клъстер, България може да участва

ivan

Захариева: Външната ни политика трябва да има икономическа насоченост

ivan

Напишете коментар