Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Общинска банка ще отпуска кредити за ремонти на паметници на културата

Общинска банка предлага инвестиционен кредит „Град с история“, предназначен за финансиране на укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи на недвижими културни ценности, се казва в прессъобщение от името на институцията. В него се уточнява, че подобен продукт за пръв път се предлага на българския банков пазар, а лихвата е ниска – 3% годишно.

Това става дни след като кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово, Несебър и Копривщица подписаха харта за опазване на сградите недвижимо културно наследство и развитието на историческите зони.

Инвестиционният кредит е само за недвижими имоти с предоставен статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Имотите трябва да са вписани в Националния регистър на недвижимите културни ценности.

Кредитът е предназначен за физически лица – собственици на сгради – паметници на културата, които кметът на общината е задължил със заповед да извършат в определен срок необходимите укрепителни и ремонтни дейности. Друго условие е да има проектна документация и/или инвестиционен проект, съгласувани по реда на Закона за културното наследство.

Годишната лихва е 3.00%, няма такси за проучвания и комисиони за одобрение и предсрочно погасяване. Кредитополучателят получава безплатна застраховка „Живот“.

Минималният размер на кредита е 10 000 лева, а максималният размер е до 70% от стойността на имота.

„Кредитът е с много ниски лихви и отлични условия и собствениците на тези имоти вече ще разполагат със средства да реновират и укрепят сградите. Така те ще продължават да красят градовете ни и да пазят културно-историческото наследство на България“, коментира Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Общинска банка.

Вижте още

Офис пазарът е в още по-тежка ситуация заради коронакризата

leni

Земеделският министър: Най-малко 75% месо ще имат кренвиршите

ivan

Такса „кутийка“: заплащане на пластмасовата опаковка на хранителни продукти

Напишете коментар