Invest Build Media
Инвестиции

КЕВР ще разрешава продажбата на над 20% от енергийните дружества

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. Такива правомощия даде парламентът на регулатора, след като прие текстове от Закона за енергетиката на второ четене. Дебатите по текста започнаха още вчера, но бяха отложени за днес.

Казусът по текста възникна, тъй като първоначалният текст даваше правомощия на КЕВР да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантирането на сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред, но между първо и второ текстът се измени. Предлагаше се КЕВР само да може да изисква деклариране за подобна промяна в собствеността. Впоследствие обаче депутатите приеха първоначалния си вариант.

Моето мнение е, че този текст, който предложиха колегите и БСП и който приехме, няма да има отношение към ЧЕЗ. Това каза народният представител и председател на Енергийната комисия Делян Добрев пред журналисти. „Даваме допълнителни правомощия на регулатора да се произнася при сключването на такъв тип сделки“, каза Добрев. Във връзка с обвиненията на ДПС в левичарство, Делян Добрев заяви, че не мисли, че ще се стигне чак до там. „Имаме такива текстове в други закони. В Закона за БНБ, в Закона за Комисията по финансов надзор. Т.е. тези комисии имат такива правомощия. Дебатът бе дали тези правомощия трябва да бъдат дадени на КЕВР. Това не е прецедент в българското право“, заяви Добрев.

На въпрос дали с решение на КЕВР може да бъде развалена сделката между ЧЕЗ и „Инерком“, Добрев каза: „Трябва да питате Комисията. Не съм сигурен, трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно. Договорът с „Инерком“ счита ли се за приключен или той е сключен януари, но трябва да мине плащането“, допълни Добрев.

Вижте още

Частен съдебен изпълнител продава тютюневия склад в София

admin

Отчетоха рекорд в онлайн пазаруването

leni

Повече от 7500 ученици имат практически занимания в реална работна среда

ivan

Напишете коментар