Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

С 8,6 млн. лв. реставрират мост на Колю Фичето

Емблематичният мост на Колю Фичето над Янтра в Бяла ще бъде реставриран и превърнат в културен атракцион с ресторант, изложбена зала, места за прожекции и музей.

Община Бяла вече започна процедури по задействане на проекта, като за реализацията на мащабната идея ще са необходими около 8.6 милиона лева. Близо 1.5 милиона от тях ще бъде съфинансирането от страна на община Бяла, а останалите – по оперативна програма „Региони в растеж“.

„Три години и половина вече работим по проекта, като правихме две публични обсъждания, предложихме четири работни варианта, а накрая може да се каже, че се получи пети окончателен. Месеци наред чакахме одобрение от Националния институт за паметниците на културата. Одобрени сме на първи етап като допустим кандидат“, обясни кметът на Бяла Димитър Славов.

мостът на Кольо Фичето

Общината вече е обявила обществена поръчка под условие, че ще се реализира при подписано споразумение за одобрен проект. А вече няколко фирми са проявили интерес и са отправили запитвания за участие в поръчката. Иначе надеждите на местната власт са догодина да се стартира реалното строителството, макар в условията на пандемия и извънредно положение, процесите навсякъде да вървят бавно и правенето на прогнози да е затруднено.

Освен реставрация на емблематичния мост, големият проект предвижда до него да бъде изградена нова сграда с площ от 690 кв.м с ресторант, търговска част, музей, помещения за изложби и зона за прожекции.

мостът на Кольо Фичето

„Оперативната програма, по която се кандидатства, има условие проектите да се реализират с цел възвръщаемост. Няма как да заложим само ремонт на мост, затова решихме да участваме с проект за културен атракцион, който да генерира приходи“, уточни Славов.

Основната концепция на музея ще бъде да представи историята на Беленския край, включително чрез восъчни фигури на личности, свързани с историята на паметника на културата, прожекции на интерактивно съдържание и документални филми. Концепцията на ресторант „Беленски мост“, който се планира да е с капацитет около 50 места, е той да не бъде поредното крайпътно заведение в стил „капанче“, а да предлага на посетителите си добро обслужване, панорамна гледка и уникална атмосфера. А вeчер там ще има прожекции на 3D мапинг шоу.

Вижте още

Как да съчетаем лилавия диван в интериора?

leni

Тенденции в интериора, които не са нито красиви, нито практични, нито уютни

leni

НДК ще пусне огромен надпис „София“ за празника на столицата

admin

Напишете коментар