Invest Build Media
Имоти и строителство

Започват да ремонтират зоологическата градина в София

Започнахме реконструкцията на столичния зоопарк. Тя е съобразена с най-добрите примери в Европа. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта на място заедно със заместник-кмета по направление екология Мария Бояджийска, директора на зоопарка д-р Манол Нейков и кмета на район Лозенец Любомир Дреков.

Стойността на проекта е милион и 370 хиляди лева. Това е първият етап от обновяването на столичния зоопарк и той трябва да приключи до края на годината.

„Започнахме с клетките на големите котки – ягуара, пумата, тигъра – тези животни ще бъдат разширени някои с 10, а други с 20 пъти, от пространствата, с които разполагат сега“, каза Фандъкова.

Освен, че клетките ще бъдат разширени значително, в тях ще има и нови приспособления за големите котки. Тигърът, ягуарите, пумите и леопардите ще имат на разположение хълмове, езера, лежанки и места за прикритие. Новите клетки ще ни срещнат наистина отблизо с хищниците.

Проектът предвижда и изграждане на нови водни площи и поливна система, стъклени прегради, през които посетителите да виждат животните и метални заграждения, съобщи заместник-кметът Мария Бояджийска.

Ремонтът включва и изграждане на нови алеи и осветление, реновиране на настилките и озеленяването, както и реконструиране водопроводната, канализационна и електрическа инсталация.

Проектът е съобразен изцяло с изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

Предвидени са посетителски пътеки, които ще влизат между самите клетки, а в края на пътеките има разширения – те се казват острови, там застава човек, и точно по тези острови ще бъдат стъклата, през които ще може да се наблюдават животните в пряк контакт, без да има посетителска преграда, каза д-р Манол Нейков, шеф на зоопарка.

През следващата година ще дойде ред и на маймуните и мечките за нови придобивки. А докато клетките на големите котки се обновяват, останалата част от зоопарка остава отворена за посещения.

fandykova-zoopark-remont-02

Вижте още

Най-високата сграда в Израел ще бъде спираловиден небостъргач

leni

Общината в София ще инвестира 2 млрд. лв. във ВиК до 2025 година

ivan

Специалисти следят реконструкцията на бул. „Дондуков“ в София

ivan

Напишете коментар