Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Българските стартъпи са застрашени от фалит

Заради кризата с коронавируса 75% от стартиращите високотехнологични компании у нас са застрашени от фалит, а 80% от служителите им са изправени пред риска да загубят работните си места. Това показват данните от изследване на Българската стартъп асоциация, цитирано от БНР.

Доскоро членовете на асоциацията нареждаха страната ни на водещо място в региона.

Според проучването повече от 40% от компаниите са изправени пред риска от фалит в следващите три месеца, а 75%, очакват да фалират до половин година, ако кризата продължи дотогава.

Пред съкращения са и огромна част от висококвалифицираните специалисти.

„Това означава, че производителите на продукти, които могат да бъдат успешни на глобалния пазар, които се правят в България, от български умове, са поставени пред едно много сериозно изпитание. Това са компании в области като биотехнологии, роботика, изкуствен интелект, автономни автомобили. България има разработки от порядъка на първия безпилотен карго самолет, много софтуерни решения, които ескалират в световен мащаб. Така страната ни може да изгуби световния си имидж на място за иновации и развитие на индустриите на бъдещето“, заяви вицепрезидентът на асоциацията Недялко Дервенков.

По думите му са застрашени голяма част от компаниите, които са в процес на развойна дейност, тъй като, ако доскоро са очаквали да имат пазарна реализация, техният прозорец, в който ще могат да започнат да извършват проби на пазара, всъщност се удължава за неопределен период от време.

Вижте още

Концесиите ще бъдат определяни спрямо броя на плажните места

leni

Финансовият министър предлага всички автобусни превозвачи да се регистрират по ДДС

ivan

32 камери ще бъдат инсталирани на обновения Женски пазар

ivan

Напишете коментар