Invest Build Media
Туризъм и Екология

Мъртво море – 7 интересни факта

Мъртво море е едно от най-необичайните езера в света. Разположено в най-ниската точка на Земята, туристи от цялото земно кълбо се стичат до този феномен, който граничи с Йордания на изток и Израел и Западния бряг на запад.

Вижте седем завладяващи факта за „Соленото море“.

1. Мъртво море е образувано от разрив в земната кора

Мъртво море се е образувало, когато две от тектонските плочи на Земята – Африканската и Арабската плочи, започнали да се разделят преди повече от 3 милиона години. Това действие създава грабен (немската дума за ров), който след това се свързва със Средиземно море.

В продължение на хилядолетия тектонската активност изолира грабена от морето, създавайки вътрешно езеро. Днес Мъртво море се захранва от река Йордан в северния му край.

2. Мъртво море се намира в най-ниската точка на земята

Повърхността на Мъртво море е от 400-430 метра под морското равнище. Най-дълбоката част на коритото на езерото на Мъртво море е на около 700 м под морското равнище.

3. Водата от Мъртво море може да е полезна за кожата ви

Мъртво море е около 34 процента сол. От хилядолетия хората отчитат ползи за здравето и кожата от излагане на вода и кал от Мъртво море.

Някои изследвания показват, че пиенето на вода от Мъртво море, която е богата на магнезиеви соли, може да намали възпалението и сухата кожа и да увеличи способността на кожата да задържа влагата.

4. Мъртво море е един от най-солените водни обекти в света

На повърхността си Мъртво море е от пет до девет пъти по-солено от морската вода; колкото по-дълбоко влизате, толкова по-солено става. Вместо да плуват, хората просто сядат на повърхността.

5. Единственото, което може да оцелее в Мъртво море, са бактериите

Нито едно същество не може да оцелее в Мъртво море, което означава, че няма скачащи делфини, нито плуващи риби, нито морски водорасли, които да попаднат между пръстите на краката ви. Единствените форми на живот, открити тук, са някои бактерии.

6. Калта от Мъртво море е хит за туристите

Почти толкова известни, колкото и самото море, са изображенията на туристи, които мажат кал по телата си, оставят я да се втвърди и след това се къпят в морето. Запасите от черна кал идват директно от морското дъно и тя е с високо съдържание на магнезий, натрий, калий и калций.

7. Мъртво море може да е най-големият безплатен спа център на земята

С цялата тази кал, Мъртво море е най-големият природен безплатен спа център в света. Но ако почувствате нужда да се отдадете на допълнителни спа процедури, в района има множество хотели, които предлагат подмладяващи услуги, включително известния хотел Ein Gedi.

Вижте още

Хотелите отбелязват ръст в приходите от 17% през април

ivan

Возене на Disney влакче…от дивана

leni

Ще са необходими години на туризма, за да се възстанови от коронавируса

leni

Напишете коментар