Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

След 13 май у нас ще се появи голям инвеститор

Интересът на бизнеса към България продължава и се очаква след падането на извънредното положение инвеститор от автомобилната индустрия да посети страната ни. Това обяви в интервю за БНТ икономическият министър Емил Караниколов.

Той не разкри за коя компания точно става въпрос, а уточни само, че не е производител на автомобили.

Тепърва трябва да видим какви ще бъдат ефектите в следващите няколко дни от прекратяването на тези по-тежки мерки и тогава ще направим своя анализ, но като цяло българската икономика има своите затруднения. Тя е част от европейската, където се говори за изключително тежка рецесия.

Дори в България тези мерки да ги нямаше, ние щяхме да имаме проблеми, каквито ще има в целия ЕС, категоричен беше министърът. Европейската комисия очаква спад над 7.4% за българската икономика.

Той заяви, че първоначално раздвижване на европейската икономика се очаква след първите 6 месеца на годината, а в последните три месеца се очаква да има завъртане на икономиката, но реално икономически растеж ще има през 2021 г.

„Имаме средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата. Дългосрочните са да върнем българската икономика там, където беше преди няколко месеца – икономически ръст, ръст на заплатите в двуцифрен размер в последните три години, основната цел е да постигнем тези параметри, с които влязохме в кризата“, каза министърът.

За фирмите, освен кредитите, има и други концепции, това са т.н. грантове – безвъзмездните европейски средства, обясни Караниколов.

„На 11 май трябва да стартираме 173 млн. лв от оперативната програма, която е само за микропредприятия с по-широк кръг на услуги. В момента в Министерството на икономиката и с екипа на Томислав Дончев и Владислав Горанов разработваме и следваща процедура, която ще бъде за по-големи предприятия – над 100 милиона, отново ще имаме бюджет, скоро ще го обявим, там безвъзмездната помощ е и много по-голяма“, посочи Емил Караниколов.

Разработват се и продукти в оперативната програма да се подпомогнат и фирмите, които в момента работят и искат да назначават хора, за да станат по-иновативни, по-дигитални и по-конкурентноспособни за техните клиенти.

Като сектор в момента туризмът има изключително тежки проблеми. Има проблем и при малки и средни магазинчета, които не работеха и спазваха указанията на Националния оперативен щаб.

Караниколов заяви, че предложенията на бизнеса трябва да се разгледат и с Министерството на финансите. „Ние ще разгледаме всички техни предложения. Утре някой друг сектор може да поиска същото. Не можеш да обясниш защо за едните го правиш, за другите не.

Но ние трябва да видим и дали хората са готови да се върнат по ресторанти и заведения, трябва да работим и чисто психологически, защото ако го направим всичко това, но хората не се върнат по заведенията, какво ще стане? А те няма да се върнат, докато не се завърти икономиката и те не започнат да взимат заплати и не са спокойни, че там е създадена необходимата среда“, каза Караниколов.

Министърът коментира и мярката 60/40. „Може би не е най-добрият резултат 142 000 работни места, но много хора отричаха тази мярка, а тя ще даде ефект за около 150 000 човека до момента“. Над 2000 компании вече са получили първата част от помощта – това са около 40 000 работници.

Вижте още

Полагат релси и купуват още трамваи за 125 млн. лв. в София

ivan

Китайските реактори за Белене щели да бъдат по-евтини от руските

ivan

Голям интерес към семинар на Обучителен център „Темида“ за киберсигурността

ivan

Напишете коментар