Invest Build Media
Имоти и строителство

Строят жилищен блок за велосипедисти в Швеция

През декември в шведския град Малмьо ще бъде завършена 7-етажна сграда, в която комфортно ще живеят хора, които предпочитат да се придвижват с велосипеди, съобщава 24 часа.

Проектът се нарича Cykelhuset и е на архитектурното студио Hauschild + Siegel, което има офиси в Малмьо и в датската столица Копенхаген.

В шведския блок няма да има гаражи за автомобили и всичко е проектирано, така че обитателите да стигат с колела до вратите на апартаментите си. Затова асансьорите са толкова големи, че в тях да влизат двуколесните, а стълбищата по-широки и със специални рампи. Доста по-големи са и пощенските кутии, защото трябва да побират и по-обемисти неща, поръчани онлайн, заради очакването, че обитателите по-често ще пазаруват така.

Разбира се, когато искат лично да купят нещо, ще могат да ползват специалните колела с отделение за товарене. Те са проектирани така, че лесно да се трансформират във велосипед, на който да се возят и малките деца – до детската градина например.

Помислено е и за живеещите, които работят по-далеч. За тях са предвидени сгъваеми колела, които ще могат да се събират в метрото или автобуса. Ползването и на товарните и на сгъваемите ще е безплатно. Проектантите уточняват, че няма забрана за използването на лични автомобили, но вярват, че това ще става само в екстремни ситуации.

Подчертават, че блокът се намира в центъра, където паркирането не е евтино, а освен това културата в града е в полза на двуколесните. Статистиката го доказва – 30% от населението от около 600 000 жители в града и околностите кара колело. В тон с екологичната идея на блока на балконите ще има миниградини с автономна система за напояване, а на покрива ще има голяма градина, която ще играе ролята на парк и публично място за социални контакти.

Вижте още

За първи път в България ремонтират язовир без да го източват

admin

Най-екологично устойчиви са офисите в американски градове и Варшава

leni

Фирма Мегатрон със зрелищно участие във второто издание на Stroma Expo

admin

Напишете коментар