Invest Build Media
Туризъм и Екология

Вижте кои са най-късите реки в света

Повечето хора си представят реките като дълги водни пътища, виещи се през долини и равнини, докато стигнат до морето, някое езеро или океана.

По целия си маршрут реката напоява земята, позволявайки на растенията и културите да растат. Животните се събират около бреговете й, а хората изграждат градове край тях.

Водите на реките се използват за напояване, производство на електроенергия, питейни нужди и много други. Но има и реки, които са толкова къси, че можете да изминете цялата им дължина само в рамките на няколко минути.

Но ако една река е толкова малка, тя изобщо не бива да се нарича река, а може би поток или рекичка. Така че какво стои зад термина река?

Според Encyclopedia Britannica река е „всеки естествен поток от вода, който тече в канал с определени брегове“.

Всъщност, разграничаването между реките и потоците се основава изцяло на размера им и е доста субективно. Определението е толкова неясно, че има много претенденти за титлата „най-късата река в света.“ Нека да разгледаме някои от тях, представени от Amusing Planet:

Тамбораси

Реката, разположена в Тамбораси, Югоизточно Сулавеси, Индонезия, е с дължина само 20 метра. Тя тръгва от скалист хълм, пресича тесен плаж и се влива в залива Бони. Водата й е тюркоазено зелена, като тя е популярно място сред туристите.

Репруа

Река Репруа, разположена в покрайнините на Гагра, в Абхазия, Грузия, е малко по-дълга – 27 метра. Източникът й са извори в пещерата Крубера – втората най-дълбока известна пещера на Земята. Реката се влива в Черно море.
Омбла

Река Омбла, течаща близо до Дубровник, Хърватия, е дълга само 30 метра, но има много характеристики на истинска река. Тя започва като карстов извор, захранван от подземни води в голяма пещера в подножието на 400-метров масив.

След това тече приблизително 30 метра, преди да достигне устие, през което се влива в Адриатическо море. Въпреки че е с кратка дължива, Омбла има огромен дренажен басейн от поне 600 квадратни километра и до 900 квадратни километра между брега на Адриатическо море в района на Дубровник и Попово поле.

В този регион живеят над 50 000 души. Река Омбла също снабдява жителите на Дубровник с питейна вода.

Рой

Разположена близо до Големия водопад в Монтана, това е най-късата река в Съединените щати. Тече от Гигантските извори до река Мисури – разстояние от само 61 метра. За известно време световните рекорди на Гинес признаха Рой за най-късата река в света.

Лос Патос

Лос Патос, или „патешката река“, се намира в провинция Барахона на Доминиканската република, близо до град Параисо. Дълга е 61 метра, което я нарежда сред най-късите реки в света. Реката е популярно място за риболов на местните жители, както и за къпане.

Река Ди (D)

Течаща край гр

Вижте още

ОАЕ пускат нов авиопревозвач – първият нискотарифен за столицата

leni

Бъдещи адвокатка, лекарка и певица се борят за короната на Мис Сливен

Гол круиз – предизвикателство за смелчаци

leni

Напишете коментар