Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Банята в Банкя отново връща блясъка си (СНИМКИ)

Ексклузивни кадри на Етюд-и-те на София

Малко неща могат да ни очароват толкова, колкото почти възстановената баня в Банкя. Сградата, която е построена преди почти 110 години, в продължение на десетилития беше буквално оставена да се съсипва.

Построена е по проект на проф. Артур Хохедер – официален строител (в сегашно време тази титла се равнява на главен архитект) на гр. Мюнхен, с множество сгради в стил Ар Нуво и един от архитектите, оформил класическия изглед на града. Банята е една от трите негови сгради, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия и Трансилвания, Румъния).

Тя е построена за три години от 1907 до 1910г., като за изграждането на банята са били вложени близо 1 милиона златни лева и е първата лечебна сграда у нас, съобразена с модерните за времето си технически съоръжения. Тогава банята държи челна позиция на целия Балкански полуостров с впечатляваща архитектура и модерно вътрешно устройство. В миналото банята е използвана от почти всички български общественици, както и от царете.

А след няколко месеца тази баня, която буквално е възстановена плочка по плочка, ще бъде отново на разположение на хората.

А защо изобщо се е стигнало до там, че банята да тъне в разруха?

Оказа се, че банята в Банкя е тънела в разруха 20 години, защото е била притежание на министерството на Здравеопазването. Столична община е инвестирала в прехвърлянето й, което се е проточило с години, заради неискане от страна на министерството.

 

 

Вижте още

Инвестиция в изграждането на нов мост над река Марица

Младият архитект Явор Иванов мечтае да построи база на Марс

admin

Най-свежият цвят за стените на всекидневната

leni

Напишете коментар