Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Все повече се засилва интересът към закупуване на ваканционни жилища

Ако не се повтори отново някакво извънредно положение във връзка със здравни проблеми заради коронавируса, вероятно пазарът на недвижими имоти няма да е сред толкова засегнатите средносрочно, прогнозира по време на онлайн форум председателят на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ Добромир Ганев. Краткосрочно – до края на година, ще има спад на обема на сделките и на цените, допълни той.

По думите му, вероятно някои проекти и имоти даже биха могли да увеличат стойността си, като сред факторите за това Ганев посочи по-малкото предлагане в даден район.

Не се очаква блестяща година за офисния пазар и нито за пазара за магазини, съгласи се Страхил Иванов от агенция за недвижими имоти с прогнозите на председателя на НСНИ, и допълни, че за ваканционните имоти и най-вече за морето се очаква развитие. Страхил Иванов съобщи още, че през последните 15-20 дни има ръст на броя на сделките, като хората купуват ваканционни имоти, къщи в района до 50 километра около София и големите градове.

Председателят на НСНИ съобщи, през през първото тримесечие на тази година има сериозни спадове в обема от сделки, вписани в Агенцията по вписванията – като за страната спадът е от 6 на сто, колкото е за София и Плевен, в Пловдив – 10 на сто, в Бургас – 5 на сто. Ръстове има за Варна – 6 на сто, Стара Загора – 11 на сто. Спадове има по морето и в Банско, като има и изключения – например Поморие, където има ръст от 44 на сто, но базата в там е ниска. Негативна е тенденцията за Бяла, Каварна, Царево и Разлог. Предположенията на председателя на НСНИ, са че второто тримесечие ще бъде със значително по-високи спадове.

Голяма част от кризата вече се случи и занапред въпросът е за скоростта на възстановяване, коментира по време на форума Георги Ангелов от „Отворено общество“. Според него може би има само един сектор – туризъм, който не е преживял най-лошото, защото силният му сезон е лятото и тепърва ще видим дали за него ще има срив или възстановяване. Ангелов смята, че колкото бързо идва сриването, в някои случаи толкова бързо се наблюдава и възстановяването. Той изрази надежда това да е така и в недвижимите имоти, строителството и индустрията.

Георги Заманов – представител на банка, посочи по време на форума, че при ипотечното кредитиране леко е вдигнат процентът на самоучастие за всички видове имоти, независимо къде се намират в страната – с пет процентни пункта.

По думите му подобна политика е приложена гласно или негласно и от другите банки. Мотивът е, че когато клиентът има малко по-голямо самоучастие, повече ще милее за този имот, коментира Заманов. Продължава и подкрепата на сегмента „Ново строителство“.

С уговорката, че решението за покупка на недвижимост е индивидуално, председателят на НСНИ заяви по време на форума, че моментите като този са прекрасни за реализиране на добри сделки в сектора. От моя гледна точка е чудесен момент за придобиване на собственост, допълни той.

Вижте още

Пазаруваме с евро у нас след три години

Смъкват цените на роуминга между България и Македония

ivan

Сред първенците сме в Европа по притежание на собствен дом

admin

Напишете коментар