Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Създателят на World Wide Web предупреждава за опасностите от новия интернет

Интернетът, както го познаваме днес, започва през 1989 година с проекта на Тимъти Джон Бърнърс-Лий за глобална система за хипертекстови документи. След 35 години, Бърнърс-Лий издава открито писмо, в което предупреждава за прогресивната „концентрация на власт“ в интернет, която е „в разрез с духа на децентрализацията“, предвидена първоначално от него.

Тимъти Джон Бърнърс-Лий е създател на URІ, URL, HTTP, HTML и световната мрежа („World Wide Web„) и настоящ ръководител на World Wide Web Consortium (W3C). Той е автор на концепцията за „семантична мрежа“ и на множество други разработки в областта на информационните технологии. През 1999 година е обявен от списание Time за един от 100-те най-големи умове на века. През 2007 година той оглавява списъка на Daily Telegraph с най-великите живи гении.

„В основата на цялата инфраструктура беше намерението да се даде възможност за сътрудничество, да се насърчи страстта и творчеството. Тя трябваше да бъде инструмент за овластяване на човечеството. Първото десетилетие на интернет изпълни това обещание. Мрежата беше децентрализирана с дълга опашка от съдържание и възможности, създаде по-малки, по-локализирани общности, предостави индивидуални възможности и улесни създаването на огромна стойност“, обяснява Бърнърс-Лий.

„През последното десетилетие, вместо да въплъщава тези ценности, интернет играе роля в тяхното разрушаване. Мрежата беше доминирана от личните интереси на няколко корпорации, които подкопават ценностите на „Мрежата“ и доведоха до разруха и вреда“, според Бърнърс-Лий.

Той предупреждава, че това има все по-далечни последици. Това е така, тъй като платформите стават все по-централизирани, подпомогнати от настоящия бум на изкуствения интелект. „С наближаването на 35-годишнината на интернет бързото развитие на изкуствения интелект изостря тези проблеми, доказвайки, че проблемите в интернет не са изолирани, а по-скоро дълбоко преплетени с новите технологии“, пише още Бърнърс-Лий в отвореното писмо.

Според него основните проблеми, които трябва да бъдат решени незабавно, са концентрацията на власт и пазарът на лични данни.

Концентрацията на властта е довела до сегментиране на мрежата, тъй като компаниите използват „експлоататорски бизнес модел“. Те обвързват платформите си с потребителите, за да максимизират печалбите си. Практиката на масово събиране на данни прониква в почти всички големи услуги, които използват тези данни за целенасочена реклама и в крайна сметка контролират информацията, която предоставят на хората.

Вижте още

Експерти очакват забавяне в ръста на цените на имотите

ivan

Икономическият министър: Електронното управление е стратегически приоритет за България

ivan

Шефът на КРС: Преекспонира се въпросът с по-скъпите SMS-и на кирилица

ivan

Напишете коментар