Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

98% от глобалната икономика развива силно дигитални версии на националните валути

Според изследване, проведено от организацията „Атлантически съвет – аналитичен център“, базирана в САЩ, общо 134 държави, които представляват 98% от световната икономика, в момента работят върху разработката на дигитални версии на своите национални валути или са в процес на въвеждане на такива. Това съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Повече от половината от тези проекти се намират в напреднал етап – във фаза на тестване на дадена цифрова валута или дори в процес на въвеждане. Например, в Китай дигиталният юан (e-CNY) в момента се използва експериментално от 260 милиона души в 25 града. От своя страна, Европейската централна банка вече 6 месеца работи по подготовката за въвеждане на цифров евро.

Всички страни от групата на най-големите икономики в света (Г-20), с изключение на Аржентина, в момента се намират на определен етап от процеса на разработка и въвеждане на дигитална валута. Някои държави като Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече изцяло са въвели използването на цифрови валути. Въпреки това, САЩ са сред страните, които все повече изостават в разработката на цифрова национална валута, отбелязват авторите на проучването, проведено от Атлантическия съвет.

Вижте още

Евросъюзът стартира план за нисколихвени кредити за млади фермери

ivan

Международна компания ще инвестира 100 млн. евро в имоти в България

leni

Износът на български мебели надхвърля 335 млн. евро за 2017 г.

ivan

Напишете коментар