Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Исторически ръст в цената на петрола през май

Петролът отчете ръст в цената си от над 5% по време на петъчната търговска сесия, която бе последната за месец май. С това бе постигнато най-доброто представяне на суровината в историята, на фона на пониженията в добивите при големите петролни производители, отбелязват от profit.bg

Американският лек суров петрол добави рекордните 88.38% през май, с което бе подобрено предходното върхово месечно представяне. То бе от септември 1990 г., когато суровината отчете ръст от 44.6 на сто. Третото най-добро представяне е от август 1986 г. с ръст от 42.6%.

Експертите обаче предупреждават, че повишението се дължи на сериозен спад в цените в предходните месеци и че все още сме далеч от достигането до предходните стойности. С други думи, цени от 35 долара за барел не са повод за празнуване.

Припомняме, че през април цената на суровината достигна отрицателни стойности за първи път в историята, след като на пазара се появи свръхпредлагане, а петролните складове се оказаха с рекордни запаси, което принуди трейдърите да плащат, за да се продадат наличностите си.

Слабото потребление от преди месец явно вече е в историята, тъй като от щатската администрация за енергийна информация обявиха, че то се е повишило до 7.3 млн. барела на ден, на фона на рекордните 9.4 млн. барела от май 2019 г.

Запасите в Къшинг, Оклахома, където се намира основният петролен хъб на САЩ, намаляват с 3.4 млн. барела за седмица.

Производството на петрол в САЩ се понижи до 11.4 млн. барела дневно, или с 1.9 млн. барела под рекордните му стойности от месец март. Норвегия и Канада са останалите големи петролни производители, обявили понижения през май.

Считано от 1 юни, Саудитска Арабия също ще намали добива си, като това ще стане с 1 млн. барела петрол на ден. Допълнителни намаления ще предприемат също и Кувейт и Обединените Арабски Емирства.

Следващата среща на страните от ОПЕК ще се състои на 9 и 10 юли, като на нея ще се вземе решение за евентуалните нови съкращения на добивите.

Американският лек суров петрол завърши вчерашната сесия с повишение от 5.28% до 35.49 долара за барел. Сортът брент добави 0.11% до 35.33 долара за барел, като това бе най-доброто му месечно представяне от 1999 г. насам. През май суровината отчете ръст от 39.81%.

Вижте още

България като дестинация за инвестиции: 39 проекта и 5,200 нови работни места

Продължаваме с опитите да привлечем Volkswagen

ivan

Историческият морски фар в Шабла отваря врати

А. Стойковa

Напишете коментар