Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Празни останаха хиляди апартаменти в Манхатън

Месец май бе един от най-лошите в историята за имотния пазар в най-скъпия квартал на Ню Йорк. Много от жителите на Манхатън бяха принудени да напуснат домовете си по време на пандемията, а пазарът на недвижими имоти буквално замръзна, пише CNBC, цитирани от profit.bg.

През май новоотдадените под наем апартаменти в Манхатън бележат спад от 62%.

За същия месец е отчетено и рекордно годишно нарастване на обявите за имоти под наем в елитния квартал – с 34% до общо 7 420.

В момента на пазара има повече празни жилища отколкото когато и да било, показва статистиката на компанията за оценки на недвижими имоти Miller Samuel. Нейните данни се събират от 2006 година насам.

Сривът на имотния пазар поставя под натиск наемодателите и най-вероятно ще доведе до сериозен спад в цените, пише още CNBC.

Засега тенденцията показва, че и през юни ситуацията едва ли ще се подобри осезаемо. За първата седмица на юни в Манхатън са сключени само 377 нови договори за наем, по данни на имотната компания UrbanDigs. Това е с 67% по-малко от същия период на предходната година.

Според брокерите пандемията и карантината са основните причини за спада на новите сделки, тъй като затрудняват огледите от страна на наемателите. Но заради увеличеното предлагане и големия брой на празните жилища, дори и след отварянето на пазара, цените вероятно ще тръгнат в низходяща посока, смятат експертите.

В момента жилищата, които се предлагат под наем са много, което означава че наемателите ще бъдат в по-силна позиция при преговорите.

По-големите и луксозни жилища за засегнати най-силно от кризата, казват още експертите, цитгирани от CNBC.

Новите договори за наем на апартаментите с повече от три спални в Манхатън бележат спад от 71% на годишна база, а средната цена на наемите за най-скъпите 10% от жилищата се понижава с 20 на сто.

На този фон наемодателите са склонни на все по-щедри отстъпки. Делът на договорите за наем с гратисен период (обикновено до месец и половина безплатен наем) се увеличават от 34% от всички през юни 2019 година до 42% към момента.

Вижте още

Близо 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани във ВиК в 51 населени места

ivan

Стартиране на бизнес по време на криза

leni

Еврокомисията опростява правилата за инвестиции в пристанища и летища

ivan

Напишете коментар