Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Празни останаха хиляди апартаменти в Манхатън

Месец май бе един от най-лошите в историята за имотния пазар в най-скъпия квартал на Ню Йорк. Много от жителите на Манхатън бяха принудени да напуснат домовете си по време на пандемията, а пазарът на недвижими имоти буквално замръзна, пише CNBC, цитирани от profit.bg.

През май новоотдадените под наем апартаменти в Манхатън бележат спад от 62%.

За същия месец е отчетено и рекордно годишно нарастване на обявите за имоти под наем в елитния квартал – с 34% до общо 7 420.

В момента на пазара има повече празни жилища отколкото когато и да било, показва статистиката на компанията за оценки на недвижими имоти Miller Samuel. Нейните данни се събират от 2006 година насам.

Сривът на имотния пазар поставя под натиск наемодателите и най-вероятно ще доведе до сериозен спад в цените, пише още CNBC.

Засега тенденцията показва, че и през юни ситуацията едва ли ще се подобри осезаемо. За първата седмица на юни в Манхатън са сключени само 377 нови договори за наем, по данни на имотната компания UrbanDigs. Това е с 67% по-малко от същия период на предходната година.

Според брокерите пандемията и карантината са основните причини за спада на новите сделки, тъй като затрудняват огледите от страна на наемателите. Но заради увеличеното предлагане и големия брой на празните жилища, дори и след отварянето на пазара, цените вероятно ще тръгнат в низходяща посока, смятат експертите.

В момента жилищата, които се предлагат под наем са много, което означава че наемателите ще бъдат в по-силна позиция при преговорите.

По-големите и луксозни жилища за засегнати най-силно от кризата, казват още експертите, цитгирани от CNBC.

Новите договори за наем на апартаментите с повече от три спални в Манхатън бележат спад от 71% на годишна база, а средната цена на наемите за най-скъпите 10% от жилищата се понижава с 20 на сто.

На този фон наемодателите са склонни на все по-щедри отстъпки. Делът на договорите за наем с гратисен период (обикновено до месец и половина безплатен наем) се увеличават от 34% от всички през юни 2019 година до 42% към момента.

Вижте още

БДЖ стартира обществено обсъждане на разписанието за влаковете за 2020 година

ivan

Банковата ни система със 189 млн. лв. печалба за първите два месеца на 2018 г.

ivan

В Берлин ще е първият завод на Tesla в Европа

leni

Напишете коментар